CDA wil ambassadeur terugroepen om executie Bahrami

Als Zahra Bahrami inderdaad is opgehangen moet Nederland zijn ambassadeur in Iran terugroepen voor overleg. Dat laat CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel zaterdag weten.

De Iraanse staatstelevisie meldde zaterdag dat de in Iran geboren Bahrami door de autoriteiten is opgehangen 'voor drugsbezit en oppositionele activiteiten'. De 45-jarige werd opgepakt bij een protest tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009. De uitslag leidde destijds tot massale protesten.

Naar aanleiding van de berichtgeving heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) de ambassadeur van Iran ontboden om duidelijkheid te krijgen. De ambassadeur is zaterdagmiddag langs geweest, maar het was volgens een woordvoerder van de minister een kort gesprek omdat de ambassadeur nog geen bevestiging had gekregen. De minister wacht nu totdat de ambassadeur meer weet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder deze week nog weten al het mogelijke te doen om voltrekking van het doodvonnis te voorkomen. Nederland betaalde onder meer de advocaten van de Nederlands-Iraanse.