Meer Nederlandse journalisten geslagen in Egypte

Niet alleen de correspondent van dagblad Trouw, maar ook andere Nederlandse journalisten zijn slachtoffer geworden van politiegeweld in Egypte. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn zorgen overgebracht aan de Egyptische autoriteiten, laat een woordvoerder weten.

De journalist van Trouw werd dinsdagavond mishandeld in Caïro. Een groep van ongeveer tien geüniformeerde politieagenten sloeg met wapenstokken op hem in op het Tahrir-plein in het centrum van de hoofdstad. Hij had in het Arabisch en Engels gezegd dat hij een buitenlander en journalist was, maar werd desondanks over zijn hele lijf geslagen.

"We hebben de Egyptische autoriteiten onder meer opgeroepen de vrijheid van meningsuiting en beweging te respecteren en het gebruik van geweld te mijden", zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Die boodschap is ook overgebracht aan de Egyptische ambassadeur in Den Haag.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam heeft donderdag vragen gesteld over de kwestie. Hij wil dat de ambassadeur nog op het matje wordt geroepen. De hoofdredactie van Trouw had woensdag al ernstig bezwaar aangetekend tegen het gewelddadige politieoptreden.

Nederlandse reporters zijn bij verschillende voorvallen betrokken geraakt, maar Buitenlandse Zaken wil op verzoek van de betrokken journalisten geen details verstrekken. Zij willen volgens de zegsvrouw blijven wonen en werken in Egypte, en daarom zou het niet in hun belang zijn tijd te steken in 'gesteggel' met de autoriteiten. Het ministerie heeft die wens gehonoreerd.

Dinsdag vond in Egypte een van de grootste protesten in jaren plaats. Tienduizenden demonstranten eisten het aftreden van de al dertig jaar zittende president Hosni Mubarak en een einde aan de enorme armoede, de stijgende prijzen en de hoge werkloosheid. Ook woensdag was het op tal van plaatsen onrustig. Bij de demonstraties vielen in totaal zes doden en zeker 250 gewonden.