Leers wil asielzoekers sneller terugsturen

Asielzoekers die twee keer zijn afgewezen kunnen hun verblijf in Nederland niet meer rekken door naar de rechter te stappen. Minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) past de wet zo aan dat ze in zulke gevallen de behandeling van hun zaak in hun eigen land moeten afwachten, schrijft De Telegraaf woensdag.

Asielzoekers mogen nu nog niet het land worden uitgestuurd zolang ze niet zijn uitgeprocedeerd. Leers wijst erop dat asielzoekers een 'enorme behoefte hebben om alles aan te grijpen om hier te blijven'. Om langer in Nederland te kunnen blijven zouden ze hun zaak rekken, ook al hebben ze geen nieuwe feiten om aan te dragen.

De minister benadrukt in de krant dat asielzoekers het recht houden om na twee procedures bij de rechter in beroep te gaan voor een zogenoemde voorlopig voorziening. Maar als er geen sprake is van nieuwe omstandigheden, hebben ze niet langer recht op opvang en verblijf in Nederland.

Van de 15.150 asielaanvragen die vorig jaar werden ingediend, ging het in 1800 gevallen om een herhaalde aanvraag. 500 asielzoekers deden een beroep op een voorlopige voorziening en konden daardoor maanden langer in de vreemdelingenopvang blijven. "In meer dan 80 procent van die gevallen heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst gelijk gekregen", zegt Leers in de krant.