Algemene staking in Griekenland

Een algemene staking in Griekenland heeft woensdag het vliegverkeer, het openbaar vervoer en andere openbare diensten stilgelegd. Boze vakbonden demonstreren tegen dinsdag goedgekeurde arbeidshervormingen en tegen bezuinigingen en toenemende werkloosheid.

De beveiliging in Athene is opgevoerd voor de twee demonstraties die voor woensdag gepland staan. Vorige protesten mondden veelal uit in geweld en in mei kwamen drie mensen om toen een bank door demonstranten in brand werd gestoken.

De algemene staking van woensdag is de zevende dit jaar. Alle lucht-, spoor-, en bootverkeer is geannuleerd en het verkeer in Athene zal ernstig worden ontregeld door tijdelijke stakingen van het openbaar vervoer en taxichauffeurs. Ook journalisten zullen 24 uur staken, waardoor er gedurende die tijd geen nieuws op televisie, radio en internet verschijnt en er donderdag geen kranten worden gepubliceerd.

Dinsdag stemde het parlement voor een pakket hervormingen. Alle oppositiepartijen stemden tegen en stelden dat de arbeidsverhoudingen erdoor 'terug naar de Middeleeuwen' gaan. Volgens de vakbonden zijn de hervormingen oneerlijk. "Dit beleid verschuift de last van de crisis naar de ruggen van degenen die weinig verdienen en naar die van gepensioneerden, het verergert de recessie en doet werkloosheid toenemen", aldus een woordvoerder van de overkoepelende vakbonden.

Dinsdag lag het openbaar vervoer stil als gevolg van een 24-uursstaking. Ook voor donderdag en vrijdag staan er stakingen in de vervoerssector gepland.