EU ontkent uitstel betaling Griekenland

De Europese Unie en Griekenland ontkennen dat de komende aflossingstermijn van de Griekse noodlening wordt uitgesteld. In een verklaring verwerpt de EU de uitspraken van de Oostenrijkse minister van financiën Josef Pröll dat besloten is de betaling van de volgende termijn van de lening van 110 miljard euro van december tot januari uit te stellen.

De EU en Griekenland benadrukken dat er geen wijzigingen hebben plaatsgevonden in het schema voor het terugbetalen van de lening, die is opgedeeld in porties afhankelijk van de vooruitgang die Athene boekt in het terugdringen van zijn enorme begrotingstekort.

De uiteindelijke beslissing over de betaling hangt af van de conclusies van de EU, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, die momenteel in Griekenland bekijken of Athene voldoet aan de eisen van de overeenkomst, aldus Olli Rehn, Eurocommissaris voor monetaire aangelegenheden.

Het is een procedure waar 'de Europese Commissie vanaf het begin mee heeft ingestemd en die niet voor geldproblemen zorgt', zo zei het Griekse ministerie van financiële zaken in een verklaring.

Oostenrijk liet dinsdag weten zijn tranche van het noodkrediet van 110 miljard euro vast te houden, omdat Griekenland niet aan de voorwaarden voldoet. "Als zij de targets missen, moeten wij dat bespreken", zei Pröll. "Ik ben bereid de tranche uit te betalen als de cijfers kloppen."

De Europese dienst voor statistiek Eurostat meldde maandag dat het Griekse financieringstekort over 2009 aanzienlijk groter is uitgevallen dan verwacht. Om voor het volgende deel van de lening in aanmerking te komen, moet Athene het tekort jaarlijks met een bepaalde hoeveelheid verminderen.