Kamer wil uitleg over inval bij Rwandese politica

De Tweede Kamer wil uitleg van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) over de inval in de woning van de Rwandese politica Victoire Ingabire. Het huis van Ingabire in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen werd maandag op verzoek van de Rwandese regering doorzocht. Ze wordt in Rwanda, waar ze momenteel vastzit, verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) verklaarde dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje dat er weliswaar geen bilateraal verdrag is tussen Nederland en Rwanda, maar dat beide landen een VN-verdrag hebben getekend over de financiering van terrorisme. Op basis van dat verdrag heeft de inval plaatsgevonden, zei Teeven.

Ingabire verbleef zestien jaar in Nederland. Ze keerde in januari naar Rwanda terug om het bij de verkiezingen in augustus op te nemen tegen president Paul Kagame. Ze werd van deelname uitgesloten en vorige maand in Rwanda opgepakt. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt het onvoorstelbaar dat Nederland het verzoek tot een inval van Rwanda inwilligde, terwijl de begrotingssteun aan dat land is opgeschort vanwege zorgen over de mensenrechten.

Voordat de in beslag genomen spullen, waaronder computers, naar Rwanda worden gestuurd moet minister Rosenthal zijn toestemming geven. Het is onduidelijk wanneer dit 'tweede weegmoment', zoals Teeven het noemde, plaatsvindt. Hierop vooruitlopend kondigde D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold aan dat hij Rosenthal hierover aan de tand wil voelen.


Kamer wil opheldering over inval bij Rwandese politica (Foto: Novum)