'Verlaag studiebeurs met 30 procent'

De jongerenafdeling van de VVD, de JOVD, wil dat de studiebeurs met 30 procent wordt verlaagd. Volgens de partij levert dat bijna vierhonderd miljoen euro op en kan daardoor de boete voor langstudeerders van de baan.

Het kabinet wil studenten die hun studie niet op tijd afmaken meer collegegeld laten betalen. Studenten die langer dan een jaar uitloop hebben moeten per jaar drieduizend euro meer collegegeld betalen. De JOVD ziet die plannen niet zitten.

"Als je alles naast elkaar zet, kun je maar tot een conclusie komen: het is een rommelige mix van bezuinigingsplannen", vindt landelijk voorzitter van de JOVD Martijn Jonk. Volgens Jonk zit er geen enkele visie achter de plannen.

De JOVD wil ook dat het kabinet studenten een sociaal leenstelsel aanbiedt. "Studenten krijgen de mogelijkheid aantrekkelijk en veilig te lenen, terwijl het onderwijs de ruimte krijgt ambities waar te maken."

De basisbeurs voor uitwonende studenten bedraagt 246 euro per maand, voor thuiswonenden is dat 75 euro. Uitwonenden die een aanvullende beurs hebben en het maximale bedrag lenen krijgen maandelijks 738 euro. In een onderzoek van studenten.net gaf 55 procent van de ondervraagde studenten overigens aan maandelijks nooit geld tekort te komen, zo bleek donderdag.