FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 oktober 2024

Van Bronckhorst wint met Besiktas in Europa League, Ten Hag en United pakken punt

Naast de wedstrijden van Ajax, FC Twente en AZ werden er donderdagavond in de Europa League natuurlijk nog meer wedstrijden gespeeld, de gehele derde speelronde stond op het programma - met uitzondering van twee duels die woensdag al werden gespeeld. Daarbij kwamen weer de nodige Nederlanders in actie, met wisselend succes.

Erik ten Hag ging met zijn Manchester United op bezoek in Turkije bij Fenerbahce, waarbij hij Matthijs de Ligt en Joshua Zirkzee in de basis had staan. Na een kwartier opende Christian Eriksen de score al na een assist van Zirkzee, maar kort na rust trok Youssef En-Nesyri de stand gelijk. Het bleef bij 1-1, hoewel Fenerbahce het wel veertig minuten zonder coach moest doen: José Mourinho werd met rood weggestuurd.

Giovanni van Bronckhorst ging met Besiktas naar Frankrijk, waar een duel wachtte tegen Olympique Lyon. Twintig minuten voor tijd werd de score eindelijk geopend: Gedson Fernandes zette Besiktas op 0-1 en dat leverde uiteindelijk ook de volle drie punten op voor Van Bronckhorst en zijn mannen.

Bij Maccabi Tel Aviv mocht Joris van Overeem invallen tegen Real Sociedad, terwijl Tyrese Asante op de bank bleef zitten. Het mocht niet baten, want de Spanjaarden wonnen met 1-2, onder meer door een assist van voormalig Ajax-, Zwolle- en ADO-speler Sheraldo Becker.

Robin Pröpper en Neraysho Kasanwirjo mochten een minuut of twintig meespelen bij de Rangers, die in eigen huis Roemeens bezoek kregen. FCSB kwam langs, maar kon geen vuist maken: Tom Lawrence, twee keer Vaclav Cerny en Hamza Igmane leverden de Rangers een mooie 4-0 zege op.

Coach Pascal Jansen kreeg met het Hongaarse Ferencvaros bezoek van OGC Nice, waar aanvoerder Pablo Rosario, jarenlang PSV'er, kort voor het einde rood kreeg wegens het neerhalen van een doorgebroken speler. Het mocht niet baten, want Jansen en Ferencvaros gingen er met een 1-0 zege vandoor nadat Moise Bombito al na een kwartier een eigen goal maakte.

Uitslagen Europa League, speeldag 3
Galatasaray - IF Elfsborg 4-3
Braga - Bodø/Glimt 1-2
Qarabag - Ajax 0-3
AS Roma - Dynamo Kyiv 1-0
Eintracht Frankfurt - RFS 1-0
Midtjylland - Union Saint-Gilloise 1-0
Ferencvaros - Nice 0-1
Maccabi Tel Aviv - Real Sociedad 1-2
PAOK - Viktoria Plzen 2-2
FC Twente - Lazio 0-2
Tottenham Hotspur - AZ 1-0
Athletic Bilbao - Slavia Praag 1-0
FC Porto - TSG Hoffenheim 2-0
Fenerbahce - Manchester United 1-1
Malmö FF - Olympiakos 0-1
Olympique Lyon - Besiktas 0-1
Rangers - FCSB 4-0
Anderlecht - Ludogorets Razgrad 2-0

Twente verliest in Europa League na snelle rode kaart keeper Unnerstall

FC Twente heeft in hun derde Europa League-wedstrijd van het seizoen, thuis tegen Lazio, een pijnlijke nederlaag geleden. In de afgeladen Grolsch Veste zat de sfeer er in het begin goed in, maar dat sloeg al heel snel om en uiteindelijk droop de thuisploeg met een 0-2 nederlaag af.

Twente begon met hoop op een goed resultaat, na eerdere gelijke spelen tegen Manchester United en Fenerbahçe. Een vroege rode kaart voor doelman Lars Unnerstall, na een overtreding op Boulaye Dia, veranderde de wedstrijd na tien minuten echter al volledig. Lazio nam direct het initiatief en kwam uiteindelijk op voorsprong na een goal van Pedro, die na inmenging van de VAR werd goedgekeurd.

Twente kwam slechts sporadisch tot kansen, met enkele schoten van Sam Lammers en Anass Salah-Eddine voor rust. De Tukkers verdedigden met tien man en wisten de schade lang beperkt te houden. In de slotfase hoopten ze nog op een punt, zeker nadat een vermeende strafschop voor Lazio werd teruggedraaid na tussenkomst van de VAR. In de 87e minuut besliste invaller Gustav Isaksen de wedstrijd dan toch uit een counter en bracht de eindstand op 0-2.

Naast de sportieve teleurstelling werd de wedstrijd overschaduwd door beschuldigingen van racisme vanuit het publiek richting Lazio-speler Loum Tchaouna. De zaak werd door Lazio-trainer Marco Baroni na afloop bevestigd, terwijl Twente-coach Joseph Oosting afstand nam van het incident en aangaf dit niet zelf gehoord te hebben.

AZ geeft punt weg op bezoek bij Tottenham

In de competitiefase van de Europa League heeft AZ donderdagavond niet kunnen verrassen. Op bezoek bij Tottenham Hotspur zat een punt er mogelijk wel in, maar in de tweede helft werd dat uit handen gegeven: 1-0.

AZ begon sterk, maar kende een ongelukkige wending in de tweede helft van hun wedstrijd. In de 51e minuut maakte Maxim Dekker een ongelukkige overtreding in de zestien, wat resulteerde in een penalty die door Richarlison werd benut. Vanaf dat moment kwam AZ onder zware druk te staan en wist zich daar nauwelijks onderuit te spelen.

In de 74e minuut had AZ-invaller Mayckel Lahdo nog een kans om de gelijkmaker te scoren, maar zijn schot ging recht op Tottenham-doelman Fraser Forster af. Tot overmaat van ramp moest AZ de wedstrijd met tien man beëindigen nadat David Møller Wolfe zijn tweede gele kaart kreeg. Daarnaast verloor AZ in de eerste helft ook aanvaller Ruben van Bommel door een voetblessure.

Door deze nederlaag blijft AZ na drie wedstrijden op drie punten in de Europa League staan. Na een winnende start tegen IF Elfsborg, verloren ze de daaropvolgende twee wedstrijden. De focus verschuift nu naar de aankomende Eredivisie-wedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Menendez broers mogelijk toch vrijgelaten na nieuw bewijs

Los Angeles County District Attorney George Gascón heeft aangekondigd dat hij vrijdag de rechtbank zal verzoeken om een herziening van het vonnis van Erik en Lyle Menendez. De broers, die begin jaren negentig tot levenslang zonder kans op voorwaardelijke vrijlating werden veroordeeld voor de moord op hun ouders, zouden volgens Gascón recht hebben op een nieuwe kans. Als de rechter instemt met Gascóns aanbeveling, zouden de Menendez-broers direct in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating.

Gascón zei tijdens een persconferentie dat hij vindt dat de broers hun schuld aan de samenleving hebben afbetaald. Hij zal de rechter verzoeken om hun straf te veranderen in "50 jaar tot levenslang," wat betekent dat de broers door hun leeftijd bij de veroordeling mogelijk nu in aanmerking komen voor vrijlating. Uiteindelijk ligt de beslissing bij de rechter, waarna een voorwaardelijke vrijlatingscommissie zal beslissen of ze daadwerkelijk vrij mogen komen. Gascón gaf aan dat zijn definitieve beslissing kort voor de persconferentie is gemaakt.

Het hernieuwde onderzoek naar de zaak van de Menendez-broers komt na jarenlange discussies over de reden waarom de broers hun ouders destijds hebben vermoord. Tijdens hun eerste, veelbesproken rechtszaak in 1993 stelde de aanklager dat de broers hun ouders uit hebzucht vermoordden, terwijl de verdediging beweerde dat ze dit deden uit zelfverdediging vanwege jarenlange mishandelingen door hun ouders. In een tweede rechtszaak werd de vermeende mishandeling echter buiten beschouwing gelaten, wat uiteindelijk leidde tot de veroordeling voor moord met voorbedachten rade.

De discussie over de zaak kreeg afgelopen jaar nieuwe energie door de ontdekking van een brief uit 1988 waarin Erik Menendez aan een familielid schreef over vermeend misbruik door zijn vader. Daarnaast deed ex-Menudo-lid Roy Rosselló een schokkende onthulling waarin hij beweerde dat hij als tiener ook slachtoffer was van José Menendez, de vader van Erik en Lyle, die als topman bij RCA Records werkte. Volgens de advocaten van de broers zou deze nieuwe informatie kunnen rechtvaardigen dat de broers een lagere straf hadden moeten krijgen voor doodslag in plaats van moord.

Hoewel de zaak op brede steun kan rekenen, vooral na recente Netflix-documentaires, zijn niet alle familieleden voorstander van hun vrijlating. De broer van Kitty Menendez, Milton Andersen, heeft aangegeven tegen te zijn. Volgens hem rechtvaardigen de nieuwe beschuldigingen geen herziening van de moordveroordelingen en blijven de moorden "een nauwkeurig geplande, koelbloedige daad." De uiteindelijke beslissing ligt nu in handen van de rechter en, bij goedkeuring, een voorwaardelijke vrijlatingscommissie.

FOK! Wat een weer: een enkel buitje

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en vooral in het midden en oosten komen er enkele buien voor, plaatselijk met onweer. De buien trekken weg naar het noordoosten. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidoost.

Vanmiddag is het in het noorden en noordwesten half tot zwaar bewolkt. In de zuidelijke helft wordt het vrij zonnig en het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noorden tot plaatselijk 20°C in het zuiden. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig.

Vanavond zijn er opklaringen en is het droog. In de loop van de avond kan met name in het noordoosten plaatselijk mist ontstaan. De wind wordt zwak.

Vannacht is het droog. In het noorden en oosten kan er mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Wolkjes in Purmerend (Foto: Pukeko)
Wolkjes in Purmerend (Foto: Pukeko) 

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Is Trump een fascist?

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten heeft vicepresident Kamala Harris openlijk voormalig president Donald Trump een fascist genoemd. Deze uitspraak heeft flink wat stof doen opwaaien. De uitspraak roept vragen op over wat fascisme dan precies inhoudt en in hoeverre deze term van toepassing is op Trump. Dus: hoe zit dat nou eigenlijk?

Fascisme is een autoritaire en ultranationalistische politieke ideologie die doorgaans wordt geassocieerd met extreemrechts, hoewel er in de geschiedenis ook voorbeelden te vinden zijn van links fascisme. Hoewel het een vrij complexe ideologie is, kenmerkt het zich in ieder geval door een sterk gecentraliseerde macht onder leiding van een dictator, het gebruik van geweld en onderdrukking om politieke tegenstand de kop in te drukken en het verheerlijken van de staat boven individuele vrijheden. Fascistische regimes maken vaak gebruik van propaganda, censuur en het aanwakkeren van nationalistische en racistische sentimenten om hun macht te consolideren.

De bekendste fascistische leiders uit de geschiedenis zijn Adolf Hitler in Duitsland en Benito Mussolini in Italië. Mussolini, ook wel bekend als ‘Il Duce’ (de leider), was de grondlegger van het fascisme en leidde de Nationale Fascistische Partij. Onder zijn bewind marcheerden in 1922 duizenden ‘Zwarthemden’ naar Rome om de macht te grijpen. Deze paramilitaire groepering gebruikte geweld en intimidatie om politieke tegenstanders uit te schakelen.

Hitler volgde een soortgelijk pad in Duitsland met de opkomst van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). De ‘Bruinhemden’ of Sturmabteilung (SA) fungeerden als zijn paramilitaire vleugel, die straatgeweld en intimidatie gebruikte om oppositie te onderdrukken. Beide regimes leidden tot een eenpartijstaat, onderdrukten burgerlijke vrijheden en gebruikten propaganda en censuur om hun ideologie te verspreiden.

In de hedendaagse politiek wordt de term fascisme soms losjes gebruikt om autoritaire leiders of bewegingen te beschrijven die totalitaire neigingen vertonen. Het wordt vaak ingezet als een beschuldiging tegen politici die vermeend racistische, nationalistische of onderdrukkende beleidsmaatregelen ondersteunen. Tegelijkertijd hebben sommige conservatieve groeperingen de term gebruikt om overheidsingrijpen, zoals lockdowns tijdens de coronapandemie, te bekritiseren als ‘fascistisch’.

Kamala Harris heeft Donald Trump herhaaldelijk bekritiseerd wegens zijn retoriek en acties die volgens haar de democratische principes van de Verenigde Staten ondermijnen. Ze wijst op verschillende uitspraken en gedragingen van Trump die volgens haar wijzen op fascistische neigingen:

  • Militair gebruik tegen politieke tegenstanders: Trump heeft gesuggereerd het leger in te zetten tegen binnenlandse tegenstanders, wat doet denken aan de manier waarop fascistische regimes geweld gebruiken om oppositie te onderdrukken.
  • Aanvallen op de pers: hij heeft gedreigd actie te ondernemen tegen mediaorganisaties vanwege voor hem onwelgevallige berichtgeving, wat parallellen vertoont met de censuurpraktijken van historische fascistische regimes.
  • Verheerlijking van geweldadige groepen: tijdens een presidentieel debat in 2020 weigerde Trump de extreemrechtse groep Proud Boys te veroordelen en zei hij: "Proud Boys, stand back and stand by," wat moeilijk anders te interpreteren is dan als een oproep tot paraatheid.
  • De gebeurtenissen van 6 januari 2021: de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers, aangemoedigd door zijn ongefundeerde beweringen over verkiezingsfraude en oproepen om ‘als een gek te vechten’, wordt gezien als een poging om de democratische overdracht van macht te ondermijnen.

Harris stelt dat deze acties en uitspraken wijzen op een minachting voor democratische normen en een neiging tot autoritarisme, kenmerkend voor fascistische leiders.

De beschuldiging van fascisme is zwaar en wordt door verschillende experts verschillend geïnterpreteerd. Sommige wetenschappers, zoals Robert Paxton, emeritus hoogleraar aan Columbia University en auteur van The Anatomy of Fascism, zien overeenkomsten tussen Trumps gedrag en historische fascistische bewegingen. Hij wijst op de ondermijning van democratische instituties en het aanwakkeren van nationalistische en racistische sentimenten.

Andere experts zijn voorzichtiger met het labelen van Trump als fascist. David Kertzer, hoogleraar aan Brown University en expert op het gebied van Italiaanse geschiedenis, benadrukt dat hoewel er overeenkomsten zijn, zoals het cultiveren van een sterke leider en massabewegingen, niet alle kenmerken van historisch fascisme van toepassing zijn op Trump. Hij wijst op het ontbreken van een eenpartijstaat en totale controle over de media.

David Clay Large, senior fellow aan het Institute of European Studies van de University of California, Berkeley, stelt dat hoewel de democratische instituties in de VS sterker zijn dan die in Europa tijdens de opkomst van het fascisme in de jaren '20 en '30, er reden is tot waakzaamheid. Hij benadrukt het gevaar van toenemende polarisatie en het afnemende vertrouwen in objectieve feiten, mede versterkt door de rol van sociale media.

Een belangrijk verschil tussen historische fascistische regimes en de moderne tijd is de rol van sociale media. Waar vroegere regimes afhankelijk waren van gecontroleerde staatspropaganda, bieden platforms als Twitter en Facebook moderne leiders de mogelijkheid om direct met het publiek te communiceren en informatie te verspreiden, vaak zonder tussenkomst van traditionele media. Dit kan leiden tot het versterken van ‘echo chambers’ en het verspreiden van desinformatie, wat bijdraagt aan verdere polarisatie en ondermijning van algemeen geaccepteerde feiten.

De vraag of Donald Trump een fascist is, is complex en hangt af van hoe strikt men de definitie van fascisme hanteert. Kamala Harris en anderen die hem zo noemen, wijzen op specifieke gedragingen en uitspraken die doen denken aan historische fascistische leiders. Tegelijkertijd waarschuwen sommige experts voor het te snel trekken van deze conclusie, gezien de unieke historische en politieke context van het hedendaagse Amerika.

Wat wel duidelijk is, is dat de democratische principes en instituties onder druk staan in een tijd van steeds extremere polarisatie en toenemend wantrouwen over en weer. Het gebruik van zwaar beladen termen als ‘fascisme’ helpt niet om dat tegen te gaan. Het debat over de term fascisme toont in ieder geval wél de noodzaak voor een bredere kennis en een diepgaander begrip van politieke ideologieën en historische gebeurtenissen. Enerzijds om zorgvuldiger te zijn met het trekken van historische parallellen en anderzijds om zo de democratie te beschermen tegen autoritaire tendensen, ongeacht hoe we die vervolgens labelen.

RNA-bewerking kan chronisch zieken gaan helpen

Monica Coenraads herinnert zich nog levendig de eerste tekenen dat er iets mis was met haar dochter Chelsea. Als kersverse ouder had ze weinig ervaring met kinderen en merkte ze aanvankelijk niet op dat Chelseas ontwikkeling stagneerde en zelfs achteruitging na haar eerste verjaardag. Chelsea sprak slechts één woord, maar zelfs dat verstomde al snel. Ze kon alleen lopen als iemand haar vasthield, verloor het vermogen om objecten vast te pakken en begon repetitieve handbewegingen te maken, zoals klappen.

"Iedere ouder wil het beste voor zijn kind en ik was wanhopig op zoek naar een diagnose," zegt Coenraads, die destijds met haar gezin in Virginia woonde. Toen Chelsea op tweejarige leeftijd eindelijk werd gediagnosticeerd met het Rett-syndroom, voelde het als een dubbele klap. Niet alleen had haar dochter een ongeneeslijke neurologische aandoening, maar wetenschappers wisten destijds nog maar weinig over de ziekte. Hoewel ze vermoedden dat het voornamelijk meisjes trof en waarschijnlijk het gevolg was van een mutatie, was de exacte genetische oorzaak nog onbekend.

Inmiddels is Chelsea 28 jaar oud en is ze nog steeds volledig afhankelijk van de zorg van haar ouders. Ze kan niet spreken, lopen of haar handen gebruiken. Medicijnen zijn nodig om epileptische aanvallen te verminderen, angst te beheersen en haar slaap te reguleren. Van het Rett-syndroom is nu bekend dat het een aandoening is die meestal wordt veroorzaakt door mutaties in het MECP2-gen, dat een cruciale rol speelt in de regulatie van genactiviteit in veel organen, waaronder de hersenen.

Voor ouders zoals Coenraads is de frustratie groot. "Je ziet je kind worstelen en je wilt dat de wetenschap sneller gaat," zegt ze. Maar in plaats van passief af te wachten, besloot ze actie te ondernemen. Als oprichter en CEO van de Rett Syndrome Research Trust (RSRT) is heeft ze een voor ouders unieke positie om daadwerkelijke verandering te stimuleren.

De RSRT heeft tot nu toe 8,5 miljoen dollar (zo’n 7,9 miljoen euro) geïnvesteerd in het ondersteunen van een onconventionele, maar veelbelovende benadering: RNA-bewerking. Deze techniek richt zich op het bewerken van de RNA-strengen die door het gemuteerde MECP2-gen worden gecodeerd, in plaats van direct het DNA te wijzigen. "Ons doel is om het veld te stimuleren en nieuwe wegen te openen," legt Coenraads uit.

RNA-bewerking wordt gezien als een veelbelovend alternatief voor DNA-bewerkingsmethoden zoals CRISPR. Volgens bio-ingenieur Thomas Gaj van de Universiteit van Illinois Urbana-Champaign neemt RNA-bewerking ‘een centrale plaats in’ in de huidige genetische onderzoeksgemeenschap. Een van de voordelen is dat het gemakkelijker af te leveren is aan cellen en potentieel veiliger is, omdat het geen permanente wijzigingen in het genoom aanbrengt.

Om te begrijpen waarom RNA-bewerking zo veelbelovend is, is het belangrijk om te weten hoe genexpressie werkt. DNA fungeert als een blauwdruk voor eiwitten, maar om deze eiwitten daadwerkelijk te produceren, moet de cel een kopie maken in de vorm van boodschapper-RNA (mRNA). Dit mRNA wordt vervolgens gebruikt door ribosomen om eiwitten samen te stellen.

RNA-bewerking richt zich op dit mRNA, met als doel specifieke fouten te corrigeren voordat het eiwit wordt geproduceerd. Een belangrijke techniek maakt gebruik van enzymen genaamd ADAR's (adenosine deaminasen die werken op RNA). Deze enzymen kunnen de bouwsteen adenosine in het RNA vervangen door inosine, wat door de cel wordt gelezen als guanosine. Door deze subtiele wijziging kan een defect mRNA worden gecorrigeerd, wat leidt tot de productie van een normaal functionerend eiwit.

Wave Life Sciences, een biotechbedrijf, kondigde onlangs aan dat hun RNA-bewerkingsaanpak heeft geleid tot een significante toename van de productie van een normaal eiwit bij patiënten met een genetische ziekte die de lever en longen aantast. Dit is een belangrijke mijlpaal en biedt hoop voor de toepassing van RNA-bewerking bij andere ziekten, zoals het Rett-syndroom.

Andere bedrijven zoals Ascidian Therapeutics, Rznomics en HuidaGene zijn ook begonnen met klinische proeven waarbij RNA-bewerking wordt toegepast op oogziekten en kanker. De toenemende investeringen en interesse in RNA-bewerking wijzen op een verschuiving in hoe wetenschappers genetische ziekten benaderen.

Hoewel de potentie van RNA-bewerking enorm is, zijn er nog flink wat uitdagingen. Onder andere het verhogen van de efficiëntie en precisie van de bewerking, het verbeteren van de afleveringsmethoden naar de cellen en het minimaliseren van bijwerkingen zijn cruciale stappen die nog moeten worden genomen. "Alles komt neer op een zorgvuldige keuze van de toepassing," zegt bio-ingenieur Aravind Asokan van de Duke University School of Medicine.

Een ander aandachtspunt is dat RNA-bewerking geen permanente oplossing biedt. Omdat RNA-moleculen relatief kort leven, moeten behandelingen mogelijk worden herhaald. Aan de andere kant maakt dit tijdelijke karakter het ook veiliger, omdat eventuele ongewenste effecten niet permanent zijn.

De vooruitgang in RNA-bewerking illustreert een bijzondere fase in de geneeskunde. Het biedt niet alleen hoop voor patiënten met het Rett-syndroom, maar ook voor vele andere genetische aandoeningen. Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, is de wetenschappelijke gemeenschap optimistisch. "RNA-bewerking is niet bedoeld als vervanging voor technieken zoals CRISPR; het is een extra wapen in onze strijd tegen ziekte," zegt bio-ingenieur Jonathan Gootenberg van Harvard Medical School. Zijn laboratorium ontwikkelt nieuwe benaderingen voor het wijzigen van RNA en benadrukt het belang van voortdurende innovatie.

Voor Chelsea, Monica en vele anderen biedt de opkomst van RNA-bewerking een sprankje hoop in een veld dat lang werd gedomineerd door onzekerheid en beperkte opties. De combinatie van wetenschappelijke vooruitgang, innovatieve technologieën en de onvermoeibare inzet van individuen en organisaties zoals de RSRT brengt de medische wetenschap dichter bij effectieve behandelingen voor bijvoorbeeld het Rett-syndroom.

"Voor de meeste patiënten maakt het niet uit hoe de ziekte wordt genezen; het gaat erom dát ze wordt genezen," benadrukt Gootenberg. Met elke stap voorwaarts komen we dichter bij een toekomst waarin genetische aandoeningen zoals het Rett-syndroom niet langer een levenslange last hoeven te zijn.

Coalitie is het eens geworden over loslaten asielnoodrecht

PVV, VVD, NSC en BBB hebben overeenstemming bereikt over de aanscherpingen in de asielplannen en de manier waarop die worden ingevoerd. De vier regeringsfracties kwamen tot een akkoord tijdens een urenlang overleg op het Catshuis onder leiding van premier Schoof. 

De grootste kemphanen binnen de coalitie, PVV en NSC, werden het woensdag al eens over een compromis voor asielmaatregelen, 'de asielnoodmaatregelen wet' . Hier kwam al de nodige kritiek op vanuit de oppositie en belanghebbenden.

VVD en BBB, die pas vandaag mochten aanschuiven, hebben na urenlang overleg ook met de plannen ingestemd. Het overleg begon om 16.00 uur, rond 00.30 uur meldde PVV-leider Geert Wilders op X dat de partijen eruit waren.

De definitieve inhoud wordt later vandaag gepresenteerd na de ministerraad. Het is nog niet bekend of de plannen van NSC en PVV op cruciale onderdelen zijn aangepast op verzoek van BBB en /of VVD. Er gingen geruchten dat er nog gesteggel was over het taakstelling van gemeentes voor statushouders (het met voorrang toewijzen van woonruimte). 

Bij het verlaten van het Catshuis wilde geen van de fractievoorzitters een inhoudelijke toelichting geven aan de pers.

Nieuwe gesprekken in Qatar over wapenstilstand in Gaza

De gesprekken over een staakt-het-vuren in de Gazastrook zullen de komende dagen in Qatar worden voortgezet.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken bekendgemaakt. De Israëlische regering bevestigde dat er nog een ontmoeting zou plaatsvinden tussen Mossad-chef Barnea, CIA-directeur Burns en de Qatarese premier al-Thani. De laatste tijd is er geen vooruitgang geboekt bij bemiddelingspogingen tussen Israël en Hamas. Na de dood van Hamas-leider Sinwar in de Gazastrook vorige week zijn er nieuwe gesprekken gestart.

Wegwerpplastic is de norm bij festivals

Het merendeel van de organisatoren van de grootste festivals in Nederland koos deze zomer niet voor herbruikbare bekers en bakjes. In plaats daarvan blijven ze gebruikmaken van plastic bekers en bakjes voor eenmalig gebruik, gecombineerd met een inzamelsysteem. Dat blijkt uit de inspecties die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deze zomer heeft gehouden bij diverse evenementen. Daarmee maken evenementenorganisaties gebruik van de uitzondering in de regelgeving voor wegwerpplastic.

Na een uitgebreide inspectieronde in de cafetariasector in het voorjaar van 2024, heeft de ILT in de zomer van dit jaar de evenementenbranche onder de loep genomen. Diverse toonaangevende evenementen zijn bezocht, waaronder de Zwarte Cross, PinkPop en de DutchGP. De conclusie van de ILT na al die bezoeken: wegwerpplastic is nog steeds de norm in deze sector. Organisaties kiezen veelal nog niet voor herbruikbare bekers en bakjes. Organisatoren lijken te kiezen voor de hoogste financiële opbrengst per consumptie en niet voor de kleinste impact op het milieu.

Afwijken van regels

Dat festivals kiezen voor wegwerpverpakkingen die plastic bevatten is niet verboden. De regelgeving gaat uit van herbruikbare bekers en bakjes als norm, maar biedt de mogelijkheid om daarvan af te wijken. Een evenement kan dus wel eenmalige bakjes en bekers gebruiken, maar moet daarbij rekening houden met een aantal aanvullende regels.

Ze moeten een melding doen bij de ILT en zijn verplicht om in 2024 75% van de verstrekte bekers en bakjes weer in te zamelen en hoogwaardig te recyclen. Een percentage dat oploopt tot 90% in 2027. Bij eenmalig gebruik moeten zoveel mogelijk grondstoffen worden ingezameld om daar vervolgens nieuwe producten van te maken. Gewoon eenmalige plasticverpakkingen verstrekken zonder aparte inzameling en recycling is niet meer mogelijk.

Handhaving ILT

Nu het festivalseizoen voorbij is, gaat de ILT opnieuw langs in deze sector voor een serie inspecties. Deze inspecties gaan over de vraag of het evenementen is gelukt om 75% in te zamelen en hoogwaardig te recyclen. De ILT kan pas overgaan tot handhaving als de inzamelnorm van 75% over 2024 niet wordt gehaald. Als dat zo is, kan de ILT handhavend optreden. Zodat evenementen passende maatregelen nemen om in 2025 de verplichte inzamelpercentages wel te gaan halen.

'Niet genoeg technici om 55.000 transformatorhuisjes te bouwen'

Met de bouw van 55.000 nieuwe transformatorhuisjes wil energie-minister Sophie Hermans de problemen op het overvolle stroomnet snel oplossen. Gemeenten en netbeheerders moeten op zoek naar locaties en zijn verantwoordelijk voor de bouw en de afstemming met de buurt. 

Hoewel het goed is dat de minister de energietransitie wil versnellen, is er een groot praktisch probleem: er zijn nu al te weinig technische mensen die het uitvoerende werk kunnen doen. Er is een flink tekort aan installateurs, monteurs, gravers en andere uitvoerende technici. Ook gemeenten hebben personeelsproblemen, waardoor de benodigde locaties en vergunningen voor de trafohuisjes niet snel genoeg worden toegewezen. 

De minister wil gemeenten ondersteunen met een ‘vliegende brigade’. Maar dat zal niet genoeg zijn. Op alle uitvoerende stukken moeten er mensen bij. En werkprocessen moeten efficiënter worden ingericht, zodat de mensen die beschikbaar zijn veel meer trafohuisjes kunnen maken.

Uitvoerend werk moet aantrekkelijk zijn voor nieuw personeel 

Om nieuw personeel te werven is het belangrijk dat het uitvoerende werk aantrekkelijk is. Daar werken netbeheerders, installateurs en bouwers hard aan, samen met overheden. Ook lossen zij samen knelpunten op, die versnelling van de uitvoering in de weg staan.  

Om zij-instromers aan te trekken is het bijvoorbeeld belangrijk dat de werktijden flexibel zijn, zodat mensen met jonge kinderen makkelijker kunnen instromen. Ook het sneller aannemen en opleiden van statushouders gaat helpen.  

Ook slimmere oplossingen zijn noodzakelijk

Daarnaast zijn andere slimme oplossingen noodzakelijk. Denk aan kortere, meer specifieke opleiding om als technisch specialist aan het werk te gaan, in plaats van volledige mbo-opleidingen. En innovatieve oplossingen in het werk zelf zoals prefab componenten en stekkerbare oplossingen. Zo is het werk makkelijker en kunnen zij-instromers sneller aan de slag. 

Hoe het werk moet worden uitgevoerd en wie dat moet doen, wordt in de plannen vaak vergeten. Terwijl dat juist cruciaal is om vooruit te komen. 

Random Pics van de Dag #1420

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Meer restaurants en catering, minder cafés

Het aantal restaurants in Nederland is sinds 2007 met 58 procent toegenomen en het aantal bedrijven in de eventcatering is ruim verzesvoudigd. Het aantal cafés is juist met 33 procent afgenomen. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over het aantal bedrijven in Nederland.

Het totaal aantal bedrijven in de eet- en drinkvoorziening nam tussen 1 oktober 2007 en 1 oktober 2024 met 83 procent toe, van bijna 38 duizend tot 69 duizend. De meeste groei zat echter in eenpersoonsbedrijven in de eventcatering. Zonder eventcatering was er een groei van 25 procent in de eet- en drinkvoorziening.
 
De meeste eet- en drinkvoorzieningen zijn eventcatering (27 duizend bedrijven), gevolgd door restaurants (16 duizend), overige eetgelegenheden (snackbars, fastfoodrestaurants, lunchrooms, eetkramen en ijssalons met ook 16 duizend), cafés (8 duizend) en kantines en contractcatering (duizend).
 
Groei vooral eenpersoonsbedrijfjes in de eventcatering
Het aantal eenpersoonsbedrijven in de eet- en drinkvoorziening is bijna verdrievoudigd tussen 2007 en 2024. In de eventcatering is het aantal eenpersoonsbedrijven nu zelfs bijna tien keer zo groot als in 2007. Zonder de kleine bedrijven was de groei in bedrijven die eten en drinken aanbieden niet 83 procent, maar 32 procent.
 
Eet- en drinkvestigingen in Flevoland verdrievoudigd
Een bedrijf kan meerdere vestigingen hebben, daarom zijn er meer vestigingen in de eet- en drinkvoorziening (ruim 74 duizend) dan bedrijven (bijna 68 duizend op 1 januari 2024). Het aantal bedrijfsvestigingen in de eet- en drinkvoorziening is het hardst gegroeid in Flevoland, met een verdrievoudiging tussen 2007 en 2024. De top drie van groei wordt gecompleteerd door twee provincies die tevens in de top drie staan bij de grootste economische groei: Noord-Holland en Utrecht. In deze drie provincies is het aantal inwoners ook het meest toegenomen ten opzichte van 2007.
 
Bijna de helft van alle eet- en drinkvoorzieningen in Holland
De meeste eet- en drinkvoorzieningen zijn in Noord-Holland (25 procent), Zuid-Holland (21 procent) en Noord-Brabant (13 procent). Deze drie provincies zijn dus samen goed voor 59 procent van alle eet- en drinkvoorzieningen in Nederland.
 
Ook per inwoner meeste eet- en drinkvoorzieningen in Noord-Holland
Noord-Holland blijft met meer dan 600 eet- en drinkvoorzieningen per 100 duizend inwoners de provincie met meeste vestigingen per inwoner. De relatief toeristische provincies zoals Zeeland (bijna 500 per 100 duizend inwoners) en Limburg (meer dan 400 per 100 duizend inwoners) komen op respectievelijk plek twee en vier.

Oekraïne: Noord-Koreaanse soldaten in Koersk-regio, Poetin ontkent niet langer

De door Pyongyang naar Rusland gestuurde soldaten kunnen binnenkort worden ingezet: de Oekraïense militaire inlichtingendienst meldt dat de eerste Noord-Koreaanse eenheden "in de gevechtszone" in de Koersk-regio zijn aangekomen. Vladimir Poetin ontkent niet langer dat Noord-Korea troepen in Rusland heeft.

Volgens Oekraïense inlichtingeninformatie zijn Noord-Koreaanse soldaten woensdag gestationeerd in de Koersk-regio van Rusland, wat grenst aan Oekraïne. “De eerste eenheden van het Noord-Koreaanse leger, die zijn getraind op oefenterreinen in Oost-Rusland, zijn in de gevechtszone aangekomen”, aldus de Oekraïense militaire inlichtingendienst. Oekraïne begon in augustus een grondoffensief in Koersk. Volgens eigen informatie beslaat het gebied enkele honderden vierkante kilometers. Russische troepen begonnen in september een tegenoffensief.

Ondertussen heeft de Russische president Poetin niet ontkend dat hij Noord-Koreaanse troepen naar Rusland heeft gehaald. “Rusland heeft nooit aan de samenwerking met de Democratische Volksrepubliek Korea getwijfeld; wij werken samen met onze Noord-Koreaanse vrienden”, zei Poetin in Kazan, Rusland, toen journalisten hem naar de inzet van Noord-Koreaanse troepen vroegen. “Wat wij doen is onze zaak”, legde hij uit op een persconferentie daar na de BRICS-top.

Volgens de Amerikaanse regering trainen momenteel minstens 3.000 Noord-Koreaanse soldaten in Rusland. “We gaan ervan uit dat Noord-Korea tussen begin en half oktober minstens 3.000 troepen naar Oost-Rusland heeft gestuurd”, zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad in Washington, woensdag. De soldaten reisden per schip van Noord-Korea naar Vladivostok en vervolgens naar “verschillende Russische militaire trainingslocaties in Oost-Rusland waar ze momenteel worden getraind”, vervolgde Kirby. “We weten nog niet of deze soldaten samen met het Russische leger zullen vechten”, vervolgde hij. Maar als deze Noord-Koreaanse soldaten besluiten “zich aan te sluiten bij de strijd tegen Oekraïne, zullen ze legitieme militaire doelwitten worden.”

Moskou tekent een strategisch partnerschap met Pyongyang

Kort daarvoor hadden de NAVO- en de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin ook de aanwezigheid van Noord-Koreaanse soldaten in Rusland bevestigd. Woensdag maakte de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst bekend dat nog eens 1.500 soldaten uit Noord-Korea naar Rusland waren gestuurd. Volgens schattingen uit Seoel zou Pyongyang in totaal ongeveer 12.000 soldaten kunnen sturen.

Noord-Korea en Rusland hebben hun militaire betrekkingen de afgelopen jaren uitgebreid. Volgens deskundigen gebruikt Rusland onder meer Noord-Koreaanse raketten in Oekraïne, wat door beide partijen wordt ontkent. .

Het Russische Huis van Afgevaardigden heeft in Moskou een strategische partnerschapsovereenkomst met Pyongyang goedgekeurd. De Doema keurde het contract donderdag unaniem goed. Het belangrijkste punt hieruit is de wederzijdse “onmiddellijke militaire steun” in het geval van een aanval op Noord-Korea of Rusland. Nu moet het Russische Hogerhuis nog akkoord gaan, wat als een formaliteit wordt beschouwd. De overeenkomst werd in juni besproken en ondertekend door Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Pyongyang.

Cel- en taakstraf voor kapelaan na grensoverschrijdend gedrag naar kind

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 39-jarige man, kapelaan van een kerk in Edam-Volendam, voor grensoverschrijdend gedrag. Hij was in het bezit van en had toegang tot kinderpornografische afbeeldingen en stuurde een seksueel getint bericht naar een 11-jarig slachtoffer.

De rechtbank legt hem een gevangenisstraf van 180 dagen op, waarvan 179 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook moet de man een taakstraf van 180 uur uitvoeren.

Grensoverschrijdend gedrag

De verdachte had gedurende een periode van ruim twee jaar 105 kinderpornografische afbeeldingen in zijn bezit of toegang daartoe. Het ging om de ernstigste categorie, waarbij jonge kinderen verregaand seksueel worden misbruikt. Daarnaast stuurde de verdachte via Snapchat een video aan een 11-jarig slachtoffer waarop hij aan zijn vinger zuigt en plaatste daar seksueel getinte opmerkingen en emoji's bij.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank vindt het bezit van en het zich toegang verschaffen tot kinderpornografische afbeeldingen bewezen. Daarmee is de verdachte medeverantwoordelijk voor het in stand houden van de vraag naar deze afbeeldingen. Voor een effectieve bestrijding van kinderporno is het noodzakelijk om niet alleen degenen aan te pakken die kinderporno vervaardigen, maar ook degenen die kinderporno bezitten. De verdachte heeft alleen oog gehad voor zijn eigen behoeften en op geen enkel moment stil gestaan bij de gevolgen voor de kinderen die zijn betrokken bij het maken van kinderporno.

De verdachte heeft ook een seksueel getint bericht aan een 11-jarig slachtoffer gestuurd. Zulke berichten kunnen schadelijk zijn voor de (seksuele) ontwikkeling van het jonge slachtoffer. De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij met dit gedrag de grenzen van deze minderjarige heeft overschreden.

De rechtbank rekent de verdachte dit alles aan. Ook betrekt de rechtbank hierbij het leeftijdsverschil tussen de verdachte en het minderjarige slachtoffer en het feit dat hij als kapelaan van de kerk een zeker vertrouwen genoot. Dat de verdachte daar misbruik van heeft gemaakt vindt de rechtbank zeer kwalijk. De grotendeels voorwaardelijke gevangenisstraf en de taakstraf vindt de rechtbank passend.

Voorwaarden

Aan het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf verbindt de rechtbank een aantal voorwaarden. Zo moet hij zich laten behandelen, mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer en mag hij niet in Edam-Volendam komen. Ook moet hij contact met minderjarigen vermijden en mag hij niet in aanraking komen met kinderpornografisch materiaal. De reclassering zal daar toezicht op houden en hem daarbij begeleiden. Het door de officier van justitie geeiste beroepsverbod legt de rechtbank niet op. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #233 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1420
review
The Apprentice: Donald Trump is niet meer te redden
review
Silent Hill 2 Remake
special
Random Pics van de Dag #1419
special
Random Pics van de Dag #1418
©FOK.nl e.a.