AIV wil dat Nederland Palestijnse staat erkent

Nederland moet zijn Israël-Palestina beleid flink herzien, aldus de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een nieuw rapport. De AIV dringt erop aan dat Nederland de Palestijnse staat erkent, om zo de tweestatenoplossing – waarbij Israël en Palestina naast elkaar bestaan – in leven te houden. De situatie is volgens de AIV urgent.

Het rapport bekritiseert het huidige Europese en Nederlandse beleid. Het beleid zou niet alleen gericht moeten zijn op positieve stappen, maar ook op het toepassen van "negatieve druk", zoals economische sancties of het opschorten van het EU-Israël Associatieverdrag. De AIV benadrukt dat de EU, als een van Israëls grootste handelspartners, zijn invloed moet gebruiken om Israël te dwingen het internationaal recht te respecteren.

Daarnaast stelt de AIV voor dat Nederland samen met de EU ook naar zijn rol in Palestina moet kijken. Hoewel de EU de grootste donor is van de Palestijnse gebieden, moet deze steun effectiever worden ingezet, bijvoorbeeld door druk uit te oefenen op de Palestijnse Autoriteit om corruptie aan te pakken en verkiezingen niet langer uit te stellen. Het aanpakken van groepen zoals Hamas en Islamitische Jihad wordt daarbij ook genoemd.

Het rapport is kritisch over de passieve houding van de internationale gemeenschap, vooral als het gaat om de uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Hoewel de AIV hoopt dat Nederland deze koerswijziging zal omarmen, is het onwaarschijnlijk dat het huidige kabinet deze adviezen zal opvolgen. In de huidige coalitie is er veel steun voor Israël, en de tweestatenoplossing wordt nauwelijks genoemd in het beleid.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)