Menendez broers mogelijk toch vrijgelaten na nieuw bewijs

Los Angeles County District Attorney George Gascón heeft aangekondigd dat hij vrijdag de rechtbank zal verzoeken om een herziening van het vonnis van Erik en Lyle Menendez. De broers, die begin jaren negentig tot levenslang zonder kans op voorwaardelijke vrijlating werden veroordeeld voor de moord op hun ouders, zouden volgens Gascón recht hebben op een nieuwe kans. Als de rechter instemt met Gascóns aanbeveling, zouden de Menendez-broers direct in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating.

Gascón zei tijdens een persconferentie dat hij vindt dat de broers hun schuld aan de samenleving hebben afbetaald. Hij zal de rechter verzoeken om hun straf te veranderen in "50 jaar tot levenslang," wat betekent dat de broers door hun leeftijd bij de veroordeling mogelijk nu in aanmerking komen voor vrijlating. Uiteindelijk ligt de beslissing bij de rechter, waarna een voorwaardelijke vrijlatingscommissie zal beslissen of ze daadwerkelijk vrij mogen komen. Gascón gaf aan dat zijn definitieve beslissing kort voor de persconferentie is gemaakt.

Het hernieuwde onderzoek naar de zaak van de Menendez-broers komt na jarenlange discussies over de reden waarom de broers hun ouders destijds hebben vermoord. Tijdens hun eerste, veelbesproken rechtszaak in 1993 stelde de aanklager dat de broers hun ouders uit hebzucht vermoordden, terwijl de verdediging beweerde dat ze dit deden uit zelfverdediging vanwege jarenlange mishandelingen door hun ouders. In een tweede rechtszaak werd de vermeende mishandeling echter buiten beschouwing gelaten, wat uiteindelijk leidde tot de veroordeling voor moord met voorbedachten rade.

De discussie over de zaak kreeg afgelopen jaar nieuwe energie door de ontdekking van een brief uit 1988 waarin Erik Menendez aan een familielid schreef over vermeend misbruik door zijn vader. Daarnaast deed ex-Menudo-lid Roy Rosselló een schokkende onthulling waarin hij beweerde dat hij als tiener ook slachtoffer was van José Menendez, de vader van Erik en Lyle, die als topman bij RCA Records werkte. Volgens de advocaten van de broers zou deze nieuwe informatie kunnen rechtvaardigen dat de broers een lagere straf hadden moeten krijgen voor doodslag in plaats van moord.

Hoewel de zaak op brede steun kan rekenen, vooral na recente Netflix-documentaires, zijn niet alle familieleden voorstander van hun vrijlating. De broer van Kitty Menendez, Milton Andersen, heeft aangegeven tegen te zijn. Volgens hem rechtvaardigen de nieuwe beschuldigingen geen herziening van de moordveroordelingen en blijven de moorden "een nauwkeurig geplande, koelbloedige daad." De uiteindelijke beslissing ligt nu in handen van de rechter en, bij goedkeuring, een voorwaardelijke vrijlatingscommissie.