Politie verwacht verkeerschaos door staking TNT

De manifestatie van postbodes dinsdag in Den Haag veroorzaakt een grote verkeersdrukte in en om Den Haag. Dat verwacht de politie Haaglanden.

De vakbonden hebben een landelijke 24-uursstaking van de postbodes aangekondigd. De staking begint maandag om 23.00 uur en duurt tot dinsdag 23.00 uur. De bonden willen hiermee laten zien dat ze niet akkoord gaan met het gedwongen ontslag van 'vele duizenden medewerkers bij TNT'.

Voor de manifestatie rijden dinsdag vanuit het hele land bussen naar Den Haag om TNT-medewerkers af te zetten. De bussen arriveren in de Leidsestraat. Van daaruit lopen de postbodes naar het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dit ministerie wordt door de bonden beschouwd als de verantwoordelijke voor 'de totaal mislukte marktwerking op de postmarkt'.

Uiteindelijk wordt tussen 13.00 en 15.00 uur geprotesteerd bij de Groene Toren, het hoofdkantoor van TNT Post Productie. Onder anderen FNV-voorzitter Agnes Jongerius spreekt daar.

TNT moet mogelijk elfduizend werknemers ontslaan. Dit komt onder meer door de concurrentie waar TNT mee te maken heeft, nadat vorig jaar april de postmarkt open werd gesteld voor alle bedrijven die in Nederland post willen bezorgen.

Doordat concurrenten van TNT er niet in slagen met de bonden te komen tot cao-afspraken, werken veel medewerkers van deze ondernemingen via overeenkomsten waarmee bezorgers per stukloon betaald krijgen. Het stukloon is omstreden omdat postbezorgers daardoor veel minder zouden verdienen dan postbezorgers van TNT Post, die per uur worden betaald.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker van TNT stelt dat de actie niet gaat helpen. "Die staking, hoezeer ik hem ook begrijp, hij gaat niet helpen", zei hij zondag in Buitenhof.