'Oud Sluis opnieuw beste restaurant'

Restaurant Oud Sluis uit Sluis is opnieuw het beste restaurant van Nederland. Dat hebben de makers van de eetgids Lekker besloten, zo is maandag bekendgemaakt. Inter Scaldes uit Kruiningen stijgt van de vijfde naar de tweede plaats. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Lekker daarnaast twee restaurants op de derde plek staan, De Librije uit Zwolle en De Leest uit Vaassen.

De top tien telt twee nieuwe namen, Ivy uit Rotterdam, dat met dertien plekken is gestegen naar de zevende plaats, en restaurant Boreas uit Heeze, dat drie plekken won en nu op de tiende plaats staat. De twee restaurants die hun plek in de top tien moesten afstaan, zijn Cordial uit Oss, dat van de zesde naar de elfde plek zakte, en Da Vinci uit Maastricht, dat van de negende naar de twaalfde plek is gegaan.

In de top honderd staan in totaal zes nieuwe namen. De Groene Lantaarn uit Zuidwolde is met de 43e plek de hoogste nieuwe binnenkomer. In totaal staan er 56 nieuwe namen in de Lekker. Dit grote aantal nieuwkomers betekent volgens de eetgids dat er ook flink wat namen zijn verdwenen, deels door faillissementen en deels doordat sommige restaurants niet door de selectie kwamen.