[WK volleybal] Oranje elfde op WK na winst op Cuba

De Nederlandse volleybalsters zijn door een knappe 3-0 overwinning op Cuba elfde geworden op het WK in Japan: 32-30, 25-23, 25-17. Vier jaar geleden werd Oranje achtste op het WK, na een nederlaag tegen Cuba in het laatste duel.

De eerste set van de strijd om een troostprijs was er voor Nederland eentje om in te lijsten. Vanaf 20-24 werden er maar liefst tien Cubaanse setpoints overleefd, waarvan Manon Grothues er vier onschadelijk maakte. Ingrid Visser benutte het eerste Nederlandse setpoint met een schitterend blok op een Cubaanse middenaanval: 32-30.

Nederland knokte in de tweede set ook weer knap terug van een 10-5 achterstand naar een voorsprong van 16-14. Mede dankzij een sterke invalbeurt van Francien Huurman, die het blok kwam versterken, werd ook deze set met minimaal verschil gewonnen: 25-23.
In set nummer drie was er even schrik toen Ingrid Visser bij de blokactie een vingerblessure opliep. Maar na de time-out bleek de schade mee te vallen en kon de recordinternational gewoon doorspelen. Nederland nam weer het initiatief en won de allerlaatste WK-set met groot verschil 25-17.

Bondscoach Avital Selinger vond deze wedstrijd beslist nog belangrijk. "Iedere wedstrijd staat op zich. Als je dat gevoel niet meer hebt, kun je net zo goed niet gaan sporten. Ik ben blij dat er vandaag een team stond dat op cruciale momenten de bal wel kon afmaken."

Selinger wilde zijn team na elf WK-wedstrijden bedanken. "Er is eindeloos veel van deze speelsters gevraagd. Er is veel gebeurd deze zomer, met blessures en persoonlijke situaties. Maar niemand heeft geklaagd en we hebben alles gegeven. Er waren momenten dat we goed hebben gespeeld en die hebben verwachtingen gewekt. Maar we waren niet constant genoeg om mee te tellen voor de absolute top."