Raadsels rond schip met hulp voor Gaza

Een schip met hulpgoederen voor Gaza is vrijdag in de Griekse havenstad Piraeus aangekomen. De Strofades IV, eigendom van een Griekse rederij, was vertrokken uit Libië, met aan boord een aantal activisten en functionarissen van de Libische havendienst. De opvarenden zouden tegen hun wil naar Piraeus zijn gebracht.

Volgens de Griekse kustwacht, die met speciale eenheden aan boord is gegaan van de Strofades IV, verkeren de zestien bemanningsleden en zeventien passagiers allen in goede gezondheid.

Volgens de in Londen gevestigde liefdadigheidsorganisatie Road to Hope worden op het schip drie Libische havenfunctionarissen, alsmede zes Britten, twee Ieren, een Algerijn en een Marokkaan tegen hun wil vastgehouden. Het schip lag in de Libische havenstad Derna. Woensdagavond lichtte de kapitein plotseling het anker om koers te zetten naar Griekenland. Volgens Road to Hope gebeurde dat nadat een conflict met de Griekse reder was ontstaan.

Road to Hope wilde hulpgoederen naar de Palestijnen in de Gazastrook brengen. In mei van dit jaar stuitte een gelijksoortige hulpactie op het ingrijpen van Israëlische commando's. Negen Turkse activisten aan boord van het hulpschip kwamen bij de Israëlische commando-operatie om het leven.

Israël stelde een blokkade voor de Gazastrook in nadat Hamas er in de zomer van 2007 de macht had gegrepen. Na het alom zwaar bekritiseerde commando-ingrijpen zag Israël zich genoopt de blokkade over land te versoepelen. Die over zee blijft onverminderd van kracht. De Israëlische regering wil zo voorkomen dat Palestijnse extremisten vanuit Libanon over zee van wapens worden voorzien.