Proces 'parachutemoord' België van start

Het proces tegen een Belgische parachutespringster die ervan verdacht wordt de parachute van de minnares van haar vriend te hebben gesaboteerd, is vrijdag begonnen. Volgens de aanklagers maakte Els Clottemans de parachute van haar goede vriendin Els Van Doren vier jaar geleden onklaar, omdat ze hun Nederlandse vriend Marcel Somers voor zichzelf wilde hebben. Clottemans heeft altijd ontkend.

De zaak houdt in België de gemoederen bezig sinds Van Doren op 18 november 2006 van vier en een halve kilometer naar beneden stortte nadat haar parachute niet opende. Haar val werd gefilmd met de camera die op haar helm was gemonteerd. De getrouwde vrouw, moeder van twee kinderen en enthousiast parachutespringster, sprong samen met Clottemans en Somers uit een vliegtuig om trucs in de lucht te doen.

Clottemans werd hoofdverdachte toen ze uren voor haar tweede verklaring bij de politie zelfmoord probeerde te plegen, een maand na het incident. Uit het onderzoek was toen al gebleken dat beide vrouwen een relatie met dezelfde man hadden.

De aanklagers verdenken Clottemans ervan twee cruciale lijnen van de parachute van Van Doren te hebben doorgesneden, maar er is echter geen hard bewijsmateriaal. Door middel van indirect bewijsmateriaal hopen de aanklagers dat Clottemans veroordeeld zal worden.

"Als parachutespringer had ze de kennis en mogelijkheid om de parachute te saboteren", zo is te lezen in de aanklacht. "Bovendien had ze een relatie met Marcel, die ook een relatie met het slachtoffer had, iets wat haar een motief geeft omdat ze hem voor zichzelf wilde hebben."

Van Doren bracht de meeste weekeinden door met het maken van parachutesprongen, meestal met Somers. Nadat de twee minnaars werden, raakte Van Doren ook bevriend met Clottemans die uiteindelijk net als zij het bed met Somers zou delen. Een week voor de dood van Van Doren, waren ze alle drie bij Somers thuis. Clottemans sliep in de woonkamer, de andere twee in de slaapkamer. Volgens de aanklagers zou Clottemans toen de parachute onklaar hebben kunnen maken. Het werd vrijdag niet duidelijk of Van Doren wist dat ook Clottemans het bed met Somers deelde.

"Ze moeten bewijzen dat ze iets hebben, maar ze proberen dat al vier jaar en het gaat ze tot nog toe niet erg goed af", zegt Vic Van Aelst, advocaat van Clottemans. "We zullen niet ontkennen dat mevrouw Clottemans wat problemen heeft gehad", zei hij. "Maar ze is zeker geen psychopaat."

Het proces werd vrijdag geopend met het selecteren van de juryleden en duurt waarschijnlijk een maand. De interesse van de media was zo groot dat er een aparte ruimte voor journalisten werd ingericht zodat die de gebeurtenissen op afstand konden volgen.


Proces 'parachutemoord' begonnen (Foto: Novum)