Birma weert buitenlandse journalisten
Buitenlandse journalisten worden niet toegelaten in Birma om verslag te doen van de in november te houden verkiezingen. Dat heeft de kiescommissie maandag bekendgemaakt. De door de junta uitgeschreven verkiezingen, de eerste in twintig jaar, worden in brede kring als een schijnvertoning beschouwd.
Buitenlandse journalisten hoeven volgens de commissie niet zelf verslag te doen van de verkiezingen, omdat er in Birma journalisten zijn die voor de buitenlandse pers werken. Ook werd nog eens gezegd dat het niet nodig is dat buitenlandse waarnemers op de verkiezingen toezien. Volgens de Birmese junta zijn de verkiezingen een belangrijke stap op weg naar democratie. Het leger is al vijf decennia aan de macht in Birma.
In 1990 werden in Birma voor het laatst parlementsverkiezingen gehouden. Toen was de buitenlandse pers wel welkom. Toen bleek dat de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleidster Aung San Suu Kyi een grote overwinning had behaald, weigerde de junta de uitslag te erkennen. Suu Kyi heeft vijftien van de afgelopen twintig jaar in gevangenschap doorgebracht. Op 13 november, zes dagen na de verkiezingen, loopt haar huidige termijn van huisarrest af. De NLD boycot de verkiezingen, omdat die oneerlijk en ondemocratisch zouden zijn. Alleen de belangrijkste door de junta gesteunde partij is sterk genoeg om in vrijwel alle kiesdistricten mee te doen.
In Birma zijn 25 journalisten als buitenlandse correspondent geregistreerd. In de meeste gevallen gaat het om Birmezen, die voor in totaal zeventien buitenlandse nieuwsorganisaties werken. De enige twee buitenlandse journalisten zijn Chinezen, die voor de Chinese pers werken. China is de belangrijkste bondgenoot van Birma.
Birma weert buitenlandse journalisten (Foto: Novum)