Nobelprijs geneeskunde voor ivf-pionier Edwards

De Nobelprijs voor geneeskunde 2010 is maandag toegekend aan de Brit Robert Edwards voor diens bijdrage aan de ontwikkeling van de ivf-techniek. Dit heeft het Karolinska Instituut in Stockholm bekendgemaakt. Edwards krijgt de prijs toegekend, omdat miljoenen stellen wereldwijd door zijn werk kinderen hebben kunnen krijgen.

"Zijn prestaties hebben het mogelijk gemaakt onvruchtbaarheid te behandelen, een medische toestand die een groot deel van de mensheid treft, waaronder tien procent van de stellen wereldwijd", zei het comité dat de prijs toekent maandag.

Edwards (85) is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge. Hij begon in de jaren vijftig van de vorige eeuw aan de techniek waarbij een eicel buiten het lichaam wordt bevrucht om vervolgens terug te worden geplaatst in de baarmoeder. Zijn onderzoek verrichtte Edwards samen met Patrick Steptoe, die in 1988 overleed.

De Britse Louise Brown werd de eerste zogenaamde reageerbuisbaby. Zij werd geboren op 25 juli 1978 en gaf daarmee het startschot voor een ware revolutie in vruchtbaarheidsbehandelingen.

"Ongeveer vier miljoen individuen zijn dankzij de ivf-behandeling geboren", aldus het Nobel-comité. "Vandaag de dag is de visie van Robert Edwards werkelijkheid en brengt geluk aan onvruchtbare personen overal in de wereld."

Edwards zelf verkeerde niet in voldoende goede gezondheid om te reageren op de bekendmaking van het Karolinska Insituut. Aan de Nobelprijs zijn een geldbedrag van tien miljoen Zweedse kroon (ruim een miljoen euro), een diploma en een gouden medaille verbonden.

De Nobelprijs voor geneeskunde is de eerste Nobelprijs die dit jaar is toegekend. Later deze week volgen nog de prijzen voor natuurkunde, scheikunde, literatuur en vrede. Volgende week wordt de Nobelprijs voor economie toegekend.


(Foto: Novum)