CPB: Banken zetten toezichthouders op achterstand

De complexiteit van grote banken zet toezichthouders op een informatieachterstand. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) uit een scenariostudie.

In het maandag gepubliceerde rapport schetsen CPB-onderzoekers vier toekomstscenario's voor de financiële sector, waarin de sector wordt gedomineerd door specialistische lokale banken, grote lokale banken, internationale conglomeraten of buitenlandse specialistische instellingen.

In de twee scenarios waarin grote instellingen de markt domineren worden toezichthouders op achterstand gezet en zullen ze gevoelig zijn voor de bankenlobby, stellen de onderzoekers. Bij internationale reuzen zien ze helemaal aarzeling bij autoriteiten om in te grijpen.

In het geval van gespecialiseerde buitenlandse banken belemmert meeliftersgedrag de internationale coördinatie van het toezicht, terwijl door de grote internationale verwevenheid toezichthouders een crisis niet zien aankomen, aldus de CPB-ers.

De onderzoekers concluderen dat alleen in het scenario met kleine, lokaal georiënteerde, specialistische banken, die zich grotendeels financieren met deposito's, er veel grip op de financiële sector is en dat het overheidsfalen in dat geval beperkt is.