Erfelijkheid bijziendheid aangetoond

Mensen die last hebben van bijziendheid hebben deze aandoening via hun ouders gekregen. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben aangetoond dat bijziendheid erfelijk is. Tot nu toe waren er alleen aanwijzingen dat de aandoening erfelijk was. De onderzoekers hebben hun bevindingen zondag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Omgevingsfactoren zoals het lezen op jonge leeftijd en weinig buitenspelen lijken de aandoening erger te maken, bij mensen die al erfelijk belast zijn. Ruim een kwart van de Nederlanders kampt met bijziendheid, waardoor zij slecht veraf kunnen zien. Bijziendheid is de belangrijkste oorzaak van blindheid op middelbare leeftijd.

De oogbol groeit bij bijzienden excessief in de lengte, waardoor het brandpunt van de lichtstralen die het oog inschijnen voor het netvlies valt in plaats van erop. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld. Bijziendheid komt vaker voor bij stadsbewoners dan op het platteland.

De onderzoekers hebben nu laten zien welke delen van het DNA de erfelijke aanleg bepalen. Zij hopen dat de ontdekking in de toekomst kan helpen bij het vinden van een behandeling tegen de abnormale groei van het oog.