'Banken maken hypotheekrente te hoog'

De Consumentenbond wil dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) van banken gaat eisen dat ze meer informatie geven over de opbouw van de tarieven van de hypotheekrente. Het ministerie kondigde dit al aan voor de tarieven bij variabele hypotheekrente, maar de bond wil dat dit ook gaat gelden voor de vaste hypotheekrente.

De Consumentenbond stelde zaterdag in het tv-programma Kassa dat de opslag van de banken bij hypotheekrentes, het verschil tussen de rente die banken zelf betalen voor het aantrekken van geld en de rente die ze vragen aan hun rekeninghouders, onverminderd hoog is of zelfs nog hoger wordt.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is inmiddels een onderzoek gestart naar de Nederlandse hypotheekmarkt. In een eerste voorbereidend onderzoek, waarvan de resultaten in oktober bekend zullen worden, gaat het om de tarieven. Dat moet een opmaat zijn naar een tweede en groter onderzoek naar marktwerking in de sector. Niet alleen de Consumentenbond, maar ook de Vereniging Eigen Huis, had aangedrongen op onderzoek, omdat banken te weinig met elkaar zouden concurreren.

Banken maken hypotheekrente te hoog'
'Banken maken hypotheekrente te hoog' (Foto: ANP)