'Verandering donorregistratie helpt niet'

Een verandering van het donorregistratiesysteem leidt niet tot meer orgaandonoren. Het grootste probleem is namelijk niet dat mensen zich nu actief moeten melden als donor, maar dat nabestaanden vaak dwars liggen, meldt onderzoeksinstituut Nivel woensdag op basis van onderzoek aan de Universiteit van Tilburg.

In sommige andere landen is iedereen donor tot iemand zich zelf afmeldt bij het register. In Nederland is het andersom. Volgens de onderzoeker geven cijfers uit die landen echter een verkeerd beeld. Het lijkt erop dat daar meer donoren zijn, maar landen met zo'n systeem hebben vaak ook veel meer verkeersdoden.

Volgens de onderzoeker geeft dat een vertekend beeld. Als je het aantal verkeersdoden en beroertes wegstreept dan verschilt het aantal donoren in die landen, zoals Spanje, niet zoveel met het aantal donoren hier.

Een beter contact met nabestaanden is volgens het promotieonderzoek dan ook een stuk effectiever dan wijziging van het donorregistratiesysteem. Ook mensen die een donorcodicil hebben kunnen nu worden overgeslagen als hun familie tegen donatie is. Nivel kijkt nu naar manieren om de communicatie over donatie te verbeteren.

Overigens ziet de onderzoeker wel een positief effect van aanpassing van het donorregistratiesysteem. Het zou volgens hem een sympathiek gebaar zijn naar mensen die nu wachten op een orgaan. Voor sommige organen bestaan lange wachtlijsten. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden in Nederland 115 organen van overleden mensen getransplanteerd.