'Nout Wellink volgend jaar weg'

President van de Nederlandsche Bank Nout Wellink moet er als het aan demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ligt volgend jaar mee stoppen. De Jager wil de wet zo aanpassen dat de president van de DNB voortaan nog maar twee keer voor zeven jaar benoemd kan worden, schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nout Wellink trad 1 juli 1997 aan als president, wat betekent dat als de Jager zijn zin krijgt, hij volgend jaar weg moet. Op dit moment zijn alle directieleden van de DNB onbeperkt herbenoembaar voor termijnen van telkens zeven jaar.

De beperking vormt een onderdeel van een pakket aan maatregelen die De Jager wil doorvoeren om ervoor te zorgen dat de toezichthouder beter gaat functioneren. Aanleiding was onder meer het rapport van de commissie onder leiding van Michiel Scheltema, die het faillissement van de DSB Bank heeft onderzocht. De commissie oordeelde onder meer dat toezichthouder DNB de DSB Bank de bankvergunning nooit had mogen verlenen.

De Jager wil verder onder meer dat de raad van commissarissen van de DNB een breder takenpakket krijgt, zodat de raad beter in staat is intern toezicht te houden.

Submitter:  Bron: Novum