Onenigheid over bijstandsgeld

Gemeenten liggen in de clinch met demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) omdat hij het gemeentelijke bijstandsbudget met een half miljard euro wil verlagen. De gemeenten stellen dat ze de korting niet kunnen opvangen, schrijft De Telegraaf.

Donner heeft in het verleden met de gemeenten afgesproken dat het bijstandsbudget wordt gekoppeld aan de economische ontwikkeling. Gemeenten krijgen meer bijstandsgeld als er weinig banen zijn en minder als er veel banen zijn.

Nu het Centraal Planbureau verwacht dat de werkloosheid afneemt, wil Donner de gemeenten zoals afgesproken op het bijstandsbudget korten. Rotterdam moet het daardoor bijvoorbeeld in een klap met 47 miljoen euro minder doen. De schuldhulpverlening zou daardoor in de problemen komen. Tal van gemeenten hebben volgens de krant een brandbrief gestuurd om de korting ongedaan te maken.

"Op het moment dat we de regeling maakten, was duidelijk dat het kon meevallen of tegenvallen", zegt Donner in de krant. "Dan moet je niet zeggen dat het anders moet als de regeling een keer tegenvalt." De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overlegt al sinds begin september met de minister over de korting.