Bierfietsvereniging vecht verbod aan

De bierfietsvereniging Holland Fun Bikes vecht het verbod op bierfietsen aan. "Het is onduidelijk of de bierfiets te categoriseren is als fiets", zegt Ewald Peters, secretaris van de bierfietsvereniging Holland Fun Bikes woensdag. De bierfiets kan volgens hem ook als een wagen worden beschouwd.

Daardoor zou het voertuig wel voldoen aan de wettelijke eisen volgens de Regeling Voertuigen. Peters zegt al een half jaar bezig te zijn om bij de politie en Rijksdienst voor het Wegverkeer duidelijkheid te krijgen over de regels. Volgens hem heeft hij nooit concrete antwoorden gekregen.

De bierfiets werd woensdag verboden door de kantonrechter in Amsterdam. Volgens de rechter voldoet de rijdende bar niet aan de afmetingseisen voor een fiets met meer dan twee wielen. Deze fietsen mogen maximaal 1,50 meter breed zijn, maar de meeste bierfietsen zijn veel breder.

De ophef over de rijdende barren ligt volgens Peters niet bij de afmetingen. "Men heeft meer een probleem met de overlast. Via omwegen wordt nu geprobeerd de bierfietsen te verbieden." Holland Fun Bikes verhuurt en verkoopt bierfietsen door heel Nederland.