Bierfiets mag weg niet meer op

Bierfietsen mogen in Nederland de weg niet meer op. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam bepaald. Volgens de rechter voldoet de rijdende bar niet aan de wettelijke eisen. Voor fietsen op meer dan twee wielen gelden bepaalde afmetingseisen.

Volgens de rechter mogen fietsen op meer dan twee wielen niet breder zijn dan 1,50 meter. Dit staat in de Regeling Voertuigen. De meeste bierfietsen in Nederland zijn veel breder.

De kantonrechter sprak zich uit in een zaak die draaide om een ongeval met een bierfiets op 23 mei vorig jaar op de Buiksloterweg in Amsterdam. Daar raakte een bierfiets van 2,20 meter breed een viaduct. Drie mensen raakten hierbij gewond. De fiets was in Wervershoof door een vrouw gehuurd voor een vrijgezellenfeest.

De rechter heeft de verhuurder van de fiets een boete van 1500 euro opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij onvoldoende instructies had gegeven. De verhuurder had geen duidelijke informatie meegegeven, maar had slechts een beperkte mondelinge instructie gegeven aan de vriend die de fiets kwam ophalen. Dit was niet de vrouw die de fiets uiteindelijk bestuurde.

Als dit oordeel in hoger beroep standhoudt, betekent dit het einde voor de bierfietsen die zonder ontheffing rondrijden in Nederland.