KNVB openbaart licentieoverzicht elk kwartaal

De KNVB zal voortaan elke drie maanden het licentieoverzicht van betaaldvoetbalclubs openbaar maken. Dat meldde de voetbalbond woensdag in het 'uitvoeringsbesluit licentiesysteem', waarin aanbevelingen van de werkgroep Vermeend zijn opgenomen.

De KNVB publiceerde woensdag voor het eerst de financiële situaties van de clubs, waarvan er dertien zijn ingedeeld in de zogenoemde categorie 1. Dat betekent dat ze onder verscherpt toezicht van de voetbalbond staan. De KNVB besloot onlangs tot openbaarmaking van het licentieoverzicht om duidelijkheid te verschaffen, onder meer aan sponsors en supporters van clubs.

Nu komt er elke drie maanden een nieuw overzicht, waarin wordt aangegeven welke betaaldvoetbalclub in welke categorie is ingedeeld. Daarbij geeft de KNVB ook een toelichting. Ook wordt aangegeven hoe lang de clubs in bepaalde categorieën zijn ingedeeld.

Als een club een betalingsachterstand heeft van meer dan drie maanden bij werknemers, het pensioenfonds voor profvoetballers, de Belastingdienst, andere betaaldvoetbalclubs of de KNVB, besluit de bond direct om die club in categorie 1 in te delen. Dan wordt niet meer gekeken naar punten die de club op andere 'kernvariabelen' heeft behaald.