'Zelftest darmkanker niet betrouwbaar'

KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor zelftesten die dikkedarmkanker moeten opsporen. De tests die op de markt zijn, zouden niet volledig betrouwbaar zijn. Bovendien vindt KWF Kankerbestrijding dat bij het vaststellen van een ernstige ziekte als kanker altijd een arts betrokken moet zijn.

"Kanker is geen ziekte die je met een zelftest vaststelt", aldus een woordvoerder. "Wij zijn in principe voorstander van vroege herkenning van kanker, maar de gezondheidszorg is in Nederland zo ingericht dat mensen hiervoor naar de dokter kunnen. Daar zijn geen commercieel verkrijgbare tests voor nodig."

Momenteel zijn meerdere zelftests voor dikkedarmkanker op de markt. Volgens de organisatie springen commerciële partijen in het gat dat demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft achtergelaten. "Zolang er niet snel een landelijk screeningsprogramma komt, kun je wachten op dit soort tests", stelt de woordvoerder. "Al jaren pleiten wij voor een landelijk programma voor iedereen boven de 55 jaar. Klink heeft dit tot 2019 uitgesteld, onder meer om financiële redenen. Jaarlijks zouden veertienhonderd doden voorkomen kunnen worden."