Europese beurzen sluiten met winst

De Europese aandelenmarkten zijn vandaag hoger gesloten, nadat verschillende mediaberichten duidelijk maakten dat de meeste Europese banken voor de stresstests slagen.

De EuroStoxx 50 sloot vrijdag 0,2% hoger op 2.719,13. De DAX-30 steeg 0,4% tot 6.166,34, de CAC-40 sloot 0,2% hoger op 3.607,05 en de FTSE-100 sloot vlak op 5.312,62.

Beleggers keken vrijdag uit naar de publicatie van de resultaten van de stresstests voor banken. Investeerders hoopten dat de uitslagen zekerheid zullen geven over de gezondheid van de balans en daarmee de zorgen over het financiële stelsel zullen wegnemen.

Vrijdag sloten banken verdeeld. Commerzbank won 2%, maar Credit Agricole moest 1,9% laten gaan. In Amsterdam sloot ING 0,7% in de min.

Verder was er vrijdag opnieuw positief economisch nieuws. Zo steeg de Ifo-index, die het Duitse ondernemersvertrouwen meet, tot 106,2 in juli, van 101,8 in juni. Economen vooraf geraadpleegd door Dow Jones gingen uit van een daling van de index tot 101,5.

Daarnaast werd bekend dat de Britse economie in het tweede kwartaal zowel op kwartaal- als op jaarbasis boven verwachting is gegroeid. Uit een voorlopige raming bleek dat het bruto binnenlands product 1,1% steeg in vergelijking met het eerste kwartaal en 1,6% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2009.

Vooral mijnbouwers profiteerden van de verbeterde stemming ten aanzien van de economische verwachtingen. Zo steeg Xstrata 1,9%.

Verder werd bekend dat Ericsson in het tweede kwartaal weliswaar een hogere winst heeft geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar, maar niet aan de verwachtingen van analisten kon voldoen. Het aandeel verloor 7,1%.

In Amsterdam ging de aandacht uit naar AkzoNobel. Het concern heeft in het tweede kwartaal hoger dan verwachte resultaten geboekt dankzij de effecten van herstructureringen, aantrekkende volumes in hoge groeisegmenten en positieve valuta-effecten. Het aandeel steeg 2,6%.

Aandelen Adidas liepen 2,2% op. De Duitse producent van sportkleding gaf voorlopige halfjaarcijfers vrij die de markt in positieve zin verrasten. De omzet steeg 19% tot EUR2,9 miljard en de winst steeg tot EUR26 miljoen, van EUR9 miljoen vorig jaar.

Submitter:  Bron: Novum/Dow Jones