'Brandweer kan natuurbranden niet aan'

De Nederlandse brandweer is onvoldoende toegerust om natuurbranden te bestrijden. Landelijk is er een tekort aan speciale wagens voor natuurbranden, waardoor deze vuren vooral met stadsbrandweerwagens worden bestreden. Dat zegt Allard van Gulik van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) maandag in het televisieprogramma EénVandaag.

Voor grote branden als die op de Strabrechtse Heide afgelopen weekeinde moeten speciale brandweerwagens uit de Veluwe worden ingezet, omdat andere korpsen vaak niet over genoeg materiaal beschikken. In droge periodes met veel natuurbranden zou dit grote risico's opleveren. In het geval van de Strabrechtse Heide, waar zo'n tweehonderd hectare verloren ging, werd de hulp van het leger ingeroepen.

Volgens van Gulik is een reorganisatie en verdere professionalisering van de brandweer noodzakelijk om specialisaties als bosbrandbestrijding op peil te brengen. Korpsen zouden zich moeten specialiseren. "Op de Veluwe zijn we goed in het bestrijden van natuurbranden, dus moeten we hier meer op inzetten. In Rotterdam is veel chemische industrie. Dat zouden we bij grote branden prima kunnen uitruilen."

Hoogleraar rampenbestrijding bij de Universiteit van Amsterdam Ira Helsloot heeft een andere oplossing voor ogen: terug naar de oude situatie waarbij boeren de brandweer helpen. Dat scheelt volgens hem heel veel geld en druk op het brandweerapparaat. De gemeente Ommen is nog de enige gemeente die boeren inzet om natuurbranden te bestrijden. De brandweer spreekt van een succes: 110 boeren werken daar vrijwillig mee.