Exit polls: Komorowski wint in Polen

De liberale interim-president Bronislaw Komorowski (58) heeft zondag volgens de eerste exit poll de Poolse presidentsverkiezingen gewonnen met 53 procent van de stemmen. Zijn opponent, de conservatief Jaroslaw Kaczynski (61) komt op 47 procent uit volgens de exit poll van de staatstelevisie TVP.

De exit poll van televisiezender TVN houdt het op 51,09 voor Komorowski en 48,9 procent voor Kaczynski. De oppositiekandidaat is de broer van de overleden president Lech Kaczynski, die in april overleed door een vliegtuigcrash in het westen van Rusland.

De verkiezingen zijn de tweede ronde. In de eerste ronde op 20 juni won Komorowski met 41,5 procent van de stemmen. Kaczynski bleef steken op 36,4 procent. Komorowski is voorstander van een intensieve samenwerking met de Europese Unie en de buurlanden Duitsland en Rusland. Kaczynski geldt als een euroscepticus en een nationalist.

De president heeft in Polen niet alleen een ceremoniële rol, maar echte politieke bevoegdheden, vooral op het terrein van buitenlands en veiligheidsbeleid.

ANPID197863
Exit polls: Komorowski wint in Polen (Foto: ANP)