Polen naar stembus voor nieuwe president

Ruim twee maanden nadat de Poolse president Lech Kaczynski omkwam bij een vliegtuigongeluk, gaan de Polen zondag naar de stembus om een nieuwe leider te kiezen. De strijd gaat vooral tussen Jaroslaw Kaczynski en interim-president Bronislaw Komorowski. Jaroslaw is de identieke tweelingbroer van Lech Kaczynski, die in april omkwam bij een vliegtuigongeluk.

Jaroslow Kaczynski staat tweede in de peilingen. Komorowski wordt gezien als de favoriet. Hij is een voorstander van de Europese Unie en heeft gezegd nauw samen te willen werken met de regering van premier Donald Tusk om de euro met een jaar of vijf te adopteren. Komorowski wil daarnaast de militaire missie van Polen in Afghanistan beëindigen en wil toewerken naar meer marktwerking.

Kaczynski, een voormalig premier, staat vooral bekend om zijn nationalisme en zijn strijdlustige toon. Hij zet vooral in op het bestrijden van criminaliteit en corruptie en het terugdringen van de marktwerking om een sterke verzorgingsstaat te behouden. Hij staat sceptischer tegenover de Europese Unie en het invoeren van de euro. Hij vindt het nog te vroeg om nu al te zeggen wanneer de Poolse muntsoort moet verdwijnen.

Ruim dertig miljoen van de 38 miljoen Polen mogen een stem uitbrengen in een van de 26.000 stembureaus in dit Oost-Europese land. De uitslag van de verkiezing wordt zondagavond verwacht. Als geen van de kandidaten minstens vijftig procent van de stemmen binnensleept, volgt een tweede verkiezing op 4 juli. Dan moeten de Polen stemmen op een van de twee kandidaten die zondag de meeste stemmen binnensleepten.

Lech Kaczynski en zijn vrouw stierven 10 april samen met nog 96 andere mensen toen hun vliegtuig tijdens de landing in Rusland verongelukte.