Tweede ronde presidentsverkiezingen Polen nodig

Polen gaat 4 juli opnieuw naar de stembus voor de tweede ronde in de Poolse presidentsverkiezingen. Geen van de kandidaten wist bij de eerste ronde verkiezingen afgelopen zondag een absolute meerderheid te behalen. Bronislaw Komorowski, een gematigde, pro-Europese leider die sinds het overlijden van president Lech Kaczynski de functie van president waarneemt, kreeg 41,5 procent van de stemmen. De tweelingbroer van de overleden president, Jaroslaw Kaczynski, eindigde op een tweede plek met 36,5 procent.

Hoewel de functie van president in Polen grotendeels symbolisch is, kan de president wel zijn veto uitspreken over wetten en invloed uitoefenen op buitenlandse militaire missies. De uitslag van de presidentsverkiezingen kan dan ook een significante invloed hebben op de weg die het land inslaat. Komorowski wordt gezien als de meest kansrijke kandidaat in de tweede ronde.

Komorowski is een voorstander van de Europese Unie en heeft aangegeven nauw te willen samenwerken met de regering van premier Donald Tusk om de Poolse zloty over een jaar of vijf te vervangen door de euro. Komorowski beoogt verder het beëindigen van de Poolse militaire missie in Afghanistan en de invoering van meer marktwerking.

Voormalig premier Jaroslaw Kaczynski staat vooral bekend om zijn nationalisme en strijdlustige toon. Hij zet in op het bestrijden van criminaliteit en corruptie en het terugdringen van de marktwerking om een sterke verzorgingsstaat te behouden. Hij staat sceptischer tegenover de Europese Unie en het invoeren van de euro. Bovendien is hij van mening dat het nog te vroeg is om nu al te zeggen wanneer de Poolse munt moet plaatsmaken.

PBS DGA voorspelde maandag op basis van een onderzoek onder duizend kiezers dat Komorowski in de tweede ronde 63 procent van de stemmen zal behalen. Kaczynski zou volgens de voorspelling de resterende 37 procent van de stemmen krijgen.