Onderzoekscommissie Israël meer bevoegdheden

De Israëlische onderzoekscommissie die in beperkte mate de recente aanval op schepen met activisten onder de loep neemt, de commissie Turkel, krijgt iets meer bevoegdheden. Dat heeft het Israëlische kabinet zondag besloten. Getuigen staan volgens het besluit straks onder ede. Ze kunnen dus wegens meineed worden vervolgd als ze voor de commissie liegen.

De taakomschrijving van de commissie van drie man, plus twee buitenlandse waarnemers, blijft echter beperkt. Ze wil slechts opheldering verschaffen en doet geen onderzoek naar verantwoordelijkheden. De militairen doen een eigen onderzoek. De commissie mag de betrokken militairen geen vragen stellen. Alleen minister van Defensie Ehud Barak en chef-van-staven Gaby Ashkenazi zullen hun opwachting maken.

Bij de aanval in internationale wateren werden 31 mei negen Turkse activisten van de naar Gaza varende 'Vloot van de Vrijheid' gedood. Het zorgde voor enorme internationale verontwaardiging. VN-chef Ban Ki-moon stelde een internationaal onderzoek voor, maar Israël weigerde dat. Ban heeft wel twee waarnemers aan de commissie onder de voormalige opperrechter Jacob Turkel mogen toevoegen.

ANPID197841
Onderzoekscommissie Israël meer bevoegdheden (Foto: ANP)