Beste 17 wielerploegen automatisch naar Tour

De beste zeventien wielerploegen van de wereldranglijst zijn in 2011 automatisch verzekerd van deelname aan de Tour, Giro, Vuelta en enkele aansprekende klassiekers. Dat heeft de mondiale wielrenunie UCI vandaag bekendgemaakt.

Het liefst had de UCI het startrecht gegeven aan de achttien ProTour-ploegen, maar daar gingen de organisatoren van die wedstrijden niet mee akkoord. De 17 ploegen worden gekozen op basis van de laatste wereldranglijst in 2010, zo maakte de UCI bekend. Door dit besluit hebben de Continental Teams (een divisie onder de ProTour) meer kans op deelname aan die klassiekers (zoals Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo) en de drie grote rondes. Mocht bijvoorbeeld een Nederlandse ploeg als Skil-Shimano of Vacansoleil bij de top-17 van de wereldranglijst komen, dan zijn ze automatisch verzekerd van deelname aan bijvoorbeeld de Tour of Giro.

De UCI bereikte met dit voorstel een compromis met de machtige organisaties ASO en RCS die in respectievelijk Frankrijk en Italië verantwoordelijk zijn voor veel belangrijke koersen. Elke organisatie behoudt daarnaast het recht om een aantal ploegen met een wildcard uit te nodigen.