BP zegt 20 miljard toe voor slachtoffers olieramp

Oliemaatschappij BP heeft toegestemd om twintig miljard dollar opzij te zetten voor slachtoffers van de olieramp in de Golf van Mexico. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd.

Volgens Obama biedt twintig miljard dollar (ruim zestien miljard euro) voldoende zekerheid voor de inwilliging van schadeclaims van mensen en bedrijven die door de olieramp hun inkomsten kwijt zijn. Hij gaf tevens zijn woord dat hij alles zal doen om ervoor te zorgen dat BP zijn verplichtingen nakomt.

Het onafhankelijke fonds zal worden geleid door Kenneth Feinberg, die ook de schadeclaims na de aanslagen van 11 september 2001 overzag. Er wordt een commissie ingesteld die de claims zal beoordelen. Obama zei dit na zijn gesprek met BP-voorzitter Carl Henric Svanberg en BP-directeur Tony Hayward. Svanberg meldde bovendien dat BP dit jaar geen dividend meer zal uitkeren. Hij bood zijn excuses aan voor het olielek en zei dat 'dit tragische ongeluk ... nooit had mogen plaatsvinden'.

BP zal tevens een fonds met 100 miljoen dollar (ruim 81 miljoen euro) oprichten om de werknemers in de olie-industrie te compenseren voor het zes maanden durende opschorting van boorwerkzaamheden die Obama heeft ingesteld.

Woensdag is de oliemaatschappij begonnen met het verbranden van olie als onderdeel van het plan om de hoeveelheid ruwe olie die de zee bereikt drastisch terug te brengen. Er stromen dagelijks nog altijd miljoenen liters olie de Golf van Mexico in.