PSV lijdt tien miljoen verlies

PSV heeft financieel gezien een dramatisch jaar achter de rug. De club uit Eindhoven heeft het afgelopen seizoen een verlies geleden van ruim tien miljoen euro. "De situatie is zorgwekkend", aldus scheidend directeur Jan Reker.

PSV heeft nog twee weken de tijd om de cijfers een beetje op te krikken. Op 30 juni sluit namelijk het boekjaar. Een grote transfer zou er nog voor kunnen zorgen, dat PSV niet in de rode cijfers schrijft. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het voor het eerst in vier jaar dat PSV verlies lijdt.

Het miljoenenverlies is vooral te wijten aan de tegenvallende inkomsten uit Europees voetbal, teruglopende mediagelden en het uitblijven van spelersverkopen. De Eindhovenaren speelden afgelopen seizoen voor het eerst in twaalf jaar niet in de Champions League, maar in de Europa League. Daar werd de ploeg van trainer Fred Rutten al snel uitgeschakeld. Ook komend seizoen zal PSV niet te zien zijn in de Champions League.

De afkoopsom van trainer Huub Stevens kostte PSV 600.000 euro. Daarnaast werd de aankoop van de ontslagen Jonathan Reis meegenomen in de cijfers. "We hebben spelers aangetrokken, zoals André Ooijer, Orlando Engelaar, Stanislav Manolev en Jogos Vukovic, maar daar stonden weinig inkomsten tegenover."

"Nog meer dan voorheen zullen we de tering naar de nering moeten zetten", zegt Reker in het Eindhovens Dagblad. "De echte toppers zullen altijd beloond worden, maar in de breedte moet er flink bezuinigd worden. Dat geldt ook voor PSV. Niet alleen wat betreft de spelersselectie, maar voor alle salariskosten. Die slokken een fundamenteel gedeelte van je totale budget op."

Het verlies van tien miljoen euro wordt dit seizoen nog opgevangen door het eigen vermogen van PSV. Een jaar geleden bedroeg dat nog 29 miljoen euro.