Japanse premier biedt kiezers excuses aan

De Japanse premier Yukio Hatoyama heeft zondag zijn excuses aangeboden aan de inwoners van Okinawa voor het niet nakomen van zijn belofte een Amerikaanse militaire basis van het eiland te verwijderen. Het voorval lijkt zijn grip op de macht verder te verzwakken.

Tijdens zijn verkiezingscampagne van vorig jaar -waarna hij aan de macht kwam-, beloofde Hatoyama dat de basis zou verdwijnen, maar onlangs gaf hij zijn steun aan de regering voor een eerder plan, dat de bouw van een nieuwe basis in Okinawa behelsde, maar dan in een minder dichtbevolkt kustgebied.

Inwoners klagen al geruime tijd over het lawaai en de risico's op een vliegramp. Ook maken ze zich zorgen over de criminaliteit die voortkomt uit het huisvesten van meer dan de helft van de 47 duizend Amerikaanse militairen in Japan. Het bezoek van Hatoyama aan Okinawa ging gepaard met protesten van boze burgers.

De populariteit van Hatoyama neemt snel af nu blijkt dat hij zich aan verschillende verkiezingsbeloftes niet houdt. Rond de maand juli worden nationale verkiezingen gehouden en volgens Minoru Morita, die verschillende boeken over de Japanse politiek heeft geschreven, zijn de Democraten te onervaren gebleken om alle politieke problemen het hoofd te kunnen bieden. Zij regeren na een bijna onafgebroken periode van regeringen van Liberaal Democraten. "De democraten hebben niet goed nagedacht over wat ze konden veranderen en wat niet. De militaire basis is een internationale overeenkomst. Ze zijn onwetend en niet realistisch", aldus Morita.