Succes voor vertrokken SP'er Kant

De opgestapte SP-leider Agnes Kant heeft op de laatste dag voor het verkiezingsreces nog succes geboekt. Drie door haar ingediende initiatiefwetten zijn op de valreep nog aangenomen in de Tweede Kamer. Het gaat om wetten die de invloed van de marktwerking in de zorg moeten tegengaan.

De nieuwe wetten moet ervoor zorgen dat gemeenten huishoudelijke hulp niet meer hoeven aan te besteden. De aanbesteding zorgde ervoor dat gemeenten zorg zo goedkoop inkochten dat de kwaliteit onder druk kwam te staan.

Verder komt er een lokaal basistarief voor huishoudelijke verzorging. De laatste nieuwe wet regelt dat gemeenten geld voor thuiszorg van het rijk alleen nog maar daaraan mogen besteden.

Kant volgde Jan Marijnissen in 2008 op als partijleider. Begin maart stapte zij echter op na slechte peilingen en de teleurstellende uitslag van de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen. Emile Roemer werd vervolgens gekozen tot de nieuwe fractieleider van de SP. Kant keert na de verkiezingen niet terug in de Kamer.