Obama en Karzai benadrukken samenwerking

De oorlog in Afghanistan zal eerst erger worden, voordat het beter zal gaan. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd op een persconferentie met de Afghaanse president Hamid Karzai in Washington. Het plan om Amerikanen nog deze zomer terug te trekken uit het land blijft echter overeind.

"Wat ik probeer te benadrukken is het feit dat er de komende maanden zwaar gevochten gaat worden", zei Obama. Hij zei tevens dat er wel vooruitgang wordt geboekt sinds de Verenigde Staten het troepenaantal heeft uitgebreid, maar dat niet kan worden ontkend dat Afghanistan te maken gaat krijgen met 'bijzonder zware uitdagingen'. President Obama doelde hiermee op het offensief in Kandahar dat deze zomer gelanceerd wordt. Het offensief wordt naar verwachting een van de bloedigste gevechten van de oorlog.

De vooruitgang kost tijd, zo zei Obama. Hij waarschuwde dan ook dat de VS zich moet toeleggen op een langetermijnrelatie met Afghanistan. Het belangrijkste doel voor de VS in Afghanistan blijft het verslaan van Al-Qaida en het voorkomen dat de groep opnieuw aan de macht komt. De Amerikaanse president zei dat het plan om in juli 2011 een begin te maken met de terugtrekking van Amerikaanse troepen overeind blijft.

Ook de relatie met Pakistan kwam aan bod. Obama noemde de relatie tussen de VS, Afghanistan en Pakistan 'met elkaar vervlochten'. Pakistaanse leiders begrijpen volgens Obama dat terreurgroepen die vanuit het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan opereren een bedreiging zijn voor de soevereiniteit van Pakistan. De Pakistaanse autoriteiten zijn dan ook bezig met het onder controle krijgen van grensgebieden, maar dit lukt 'niet van de ene op de andere dag'. Het warme welkom van Karzai in het Witte Huis volgde op maanden van frustaties over de manier waarop de oorlog werd gevoerd en de door fraude ontsierde herverkiezing van Karzai. De bedoeling van de ontmoeting was dan ook het verbeteren van de relatie. "Er zijn momenten dat we open met elkaar kunnen praten en deze openheid zal alleen maar bijdragen aan de kracht van de relatie", zei Karzai. Obama erkende dat er tegenslagen en spanningen in de relatie tussen de VS en Afghanistan zijn geweest. De beide presidenten zeiden echter ook dat de zorgen over de relatie tussen de twee landen werden overdreven. "Natuurlijk zijn er spanningen (...) in een situatie waarin zowel Afghanen als Amerikanen grote offers brengen", aldus Obama. Karzai was het hiermee eens en zei dat het normaal is dat er spanningen ontstaan in de reeds negen jaar durende oorlog.

Submitter:  Bron: Novum/AP