Conservatieven winnen in Groot-Brittannië

De Conservatieven hebben de Britse verkiezingen gewonnen, maar geen meerderheid van de zetels behaald. Dat blijkt uit de eerste exitpolls. Volgens een analyse van drie grote Britse tv-zenders kunnen de Conservatieven van partijleider David Cameron rekenen op 307 zetels in het Britse lagerhuis, negentien te weinig voor een meerderheid.

De Labourpartij van premier Gordon Brown kan volgens de peilingen rekenen op 255 zetels, terwijl de Liberale Democraten van Nick Clegg 59 zetels krijgen toebedeeld -veel minder dan verwacht. Kleinere partijen wonnen de overige 29 zetels.

Vooraf werd voorspeld dat deze verkiezingen geen partij aan een meerderheid zou helpen, een voorspelling die volgens de exitpolls lijkt uit te komen. Een periode van coalitievorming en politiek gemanoeuvreer staat daarmee voor de deur.

Twee scenario's behoren nu tot de mogelijkheden. Premier Brown kan aftreden als hij van mening is dat hij door de uitslag zijn legitimiteit heeft verloren of hij kan proberen aan te blijven als leider door een coalitie te vormen met een van de kleinere partijen. Maar zelfs als ze samen gaan halen Labour en de Liberale Democraten geen meerderheid.

Toch kunnen de uitslagen nog veranderen. Een voorspelling op basis van exitpolls is riskant, met name als het gaat om verkiezingen waarbij de kansen voor meerdere partijen zo dicht bij elkaar liggen. De drie tv-zenders deden onderzoek naar achttienduizend kiezers die allen hun stem reeds hadden uitgebracht.

Als het loopt zoals de exitpolls voorspellen, winnen de Conservatieven 97 zetels en verliezen Labour en de Liberale Democraten respectievelijk 94 en drie zetels.

Winst Conservatieven, maar geen meerderheid
Winst Conservatieven, maar geen meerderheid (Foto: Novum)