Tienduizenden tekenen petitie arrest SGP

Meer dan dertigduizend mensen hebben een petitie ondertekend, waarmee ze aangeven het niet eens te zijn met een uitspraak van de Hoge Raad dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. Inmiddels hebben 30.798 mensen hun digitale handtekening gezet op de speciale internetsite zijmaakthetverschil.nu.

De Hoge Raad oordeelde begin april dat de staat ervoor moet zorgen dat de SGP het passief kiesrecht aan vrouwen binnen de partij toekent, aangezien de partij handelt in strijd met het internationale Vrouwenverdrag. De Hoge Raad moest zich uitspreken over welk recht het zwaarst weegt: dat van het verbod op discriminatie of de vrijheid van godsdienst.

De initiatiefnemers van de petitie geven met de petitie niet aan dat het vrouwenstandpunt van de SGP wordt ondersteund, maar wel dat ze  bang zijn dat 'de klassieke vrijheidsrechten' worden opgeofferd aan het 'supergrondrecht' van het anti-discriminatiebeginsel. "Met deze redenering is de angst gegrond dat ook andere politieke partijen, kerken, scholen en verenigingen vandaag of morgen in de gevarenzone komen omdat ook zij aan het absolute gelijkheidsbeginsel moeten geloven", stellen zij.

De petitie is geen initiatief van de SGP, maar de partij zou de actie wel een warm hart toedragen. De handtekeningen worden volgende week zaterdag aangeboden aan lijsttrekker van de SGP Kees van der Staaij.