Flexibele werktijden in de wet

Het recht op flexibele werktijden moet wettelijk worden vastgelegd. Ook moet de zogeheten aanrechtsubsidie worden afgeschaft en moeten de winkeltijden en openingstijden van overheidsloketten en medische voorzieningen worden verruimd.

Dit moet ervoor zorgen dat vrouwen meer uren per week gaan werken, adviseert de Taskforce DeeltijdPlus vandaag aan het kabinet. 'Vrouwen die niet werken zouden een uitzondering moeten zijn.'

Volgens de taskforce, die onder leiding staat van D66-kandidaat voor de Tweede Kamer Pia Dijkstra, is er een 'grote noodzaak' om werktijden te flexibiliseren. "Flexibele arbeidstijden en mogelijkheden van thuiswerken maken de combinatie van arbeid en zorg haalbaar."

Flexibilisering moet daarom de norm voor toekomstig personeelsbeleid zijn. Verder is het van belang dat scholen en de kinderopvang onder een dak komen en moeten ouders flexibel gebruik kunnen maken van deze geïntegreerde opvang.

Al deze maatregelen zijn nodig omdat de vergrijzing ervoor zorgt dat veel maatschappelijke voorzieningen zoals de AOW en de medische zorg onder druk komen te staan. Als het huidige niveau van de welvaart in stand moet worden gehouden, dan moeten meer mensen gaan werken. Vrouwen vormen hierbij een belangrijke doelgroep, aangezien de meeste vrouwen in deeltijd werken.