Balkenende: akkoord zeer verdedigbaar

Premier Jan Peter Balkenende vindt het akkoord dat de EU-leiders gisteren hebben gesloten over steun aan Griekenland "zeer verdedigbaar" en hij zal het dan ook volop verdedigen in de Tweede Kamer. Niettemin heeft hij een voorbehoud gemaakt in verband met de demissionaire status van het kabinet.

De premier noemde het gisteravond "winst" dat over eventuele leningen van de eurolanden aan Griekenland bij unanimiteit besloten moet worden. De landen zijn vervolgens niet juridisch verplicht om de portemonnee te trekken, al bestaat er wel bij iedereen een principiële bereidheid, aldus Balkenende.

Balkenende ziet het akkoord vooral als een signaal aan de kapitaalmarkt dat Griekenland zijn financiële problemen zelf moet oplossen, maar dat het land in noodgevallen niet in de steek wordt gelaten.

Ook de afspraak dat de EU gaat bekijken of de handhaving van de Europese begrotingsregels strenger kan, spreekt Balkenende aan. Mogelijk komen er strengere straffen voor lidstaten die er een potje van maken, zoals het stopzetten van bijdragen uit Europese subsidiefondsen.