Campagnes voor gezonder leven werken niet

Voorlichtingscampagnes om mensen over te halen gezonder te leven, leveren nauwelijks iets op. Het aantal probleemdrinkers, drugsmisbruikers en mensen met overgewicht neemt niet af, ondanks voorlichtingscampagnes. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport 'Van gezond naar beter'.

Het rapport is vandaag aangeboden aan minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Uit het rapport blijkt dat van de Nederlanders nog altijd veertig tot vijftig procent te zwaar is. Meer dan tien procent kampt met ernstig overgewicht.

Meer dan de helft van de Nederlanders voldoet daarbij niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding en lichamelijke beweging. Het percentage rokers is wel gedaald, maar slechts licht en is met 27 procent nog steeds hoger dan in de landen rondom Nederland. "De doelstelling van twintig procent rokers in 2010 wordt zeker niet gehaald", stelt het RIVM.

Het instituut vindt daarom dat er een andere aanpak moet komen, waarbij verder moet worden gekeken dan gezond gedrag. Zo moet ook de sociale en fysieke omgeving waarin mensen leven en werken worden meegenomen. Verboden en accijnsverhogingen kunnen helpen, evenals individuele ingrepen in de leefstijl van mensen.

Volgens het RIVM moeten alle betrokken partijen de koppen bij elkaar steken en samen bedenken hoe ze het probleem te lijf gaan. "Dit vergt investeringen, maar het maatschappelijk rendement daarvan is groot."