Afvaloorlog tussen Nieuwerkerk en Capelle

Sinds Nieuwerkerk aan den IJssel onderdeel is van de nieuwe gemeente Zuidplas, rijden de inwoners liever naar de buren in Capelle aan den IJssel om hun afval weg te gooien. De reden is dat men in de gemeente Zuidplas het afval alleen in special blauwe zakken langs de weg mag zetten die één euro per stuk kosten. Sinds december geldt dit dus ook voor Nieuwerkerk aan den IJssel.

De Capelse Wethouder Joost Eerdmans (Milieu en Reiniging) heeft zijn inwoners opgeroepen om van de mensen die illegaal afval dumpen het kenteken door te geven. Bij de meest populaire dumpplaatsen wordt extra gesurveilleerd door buitengewoon opsporingsambtenaren. Eerdmans: "Er komen zelfs mensen in Porsches uit Nieuwerkerk aan den IJssel om hier hun huisvuil te dumpen." Door de hoge kosten van de speciale zak rijden veel mensen liever naar Capelle. "De benzinekosten zijn zelfs hoger. Maar sommige mensen hebben er alles voor over om geen zakken te hoeven kopen", aldus de wethouder.

Morgen zal er een gesprek tussen Eerdmans en Arjen Hazelebach (Milieu en Duurzaamheid), de wethouder van Zuidplas, plaatsvinden. Doel van het gesprek is te bekijken of het afvalsysteem in de gemeente Zuidplas gewijzigd kan worden. De houding van Hazelebach doet echter vermoeden dat de uitkomst van dat gesprek al bij voorbaat naar de prullenbak verwezen kan worden: "Wij hanteren in Nieuwerkerk het systeem van de vervuiler betaald", aldus de wethouder. Hij vervolgt; "Het is een beetje flauwtjes om het probleem bij ons neer te leggen. Afvaltoerisme ontstaat niet door de blauwe zak, maar doordat Capelle géén systeem heeft om vervuilers meer te laten betalen. Ik kies voor het meest milieuvriendelijke systeem."

Er komt jaarlijks 85.000 kilo Nieuwerkerks afval in Capelle aan den IJssel terecht. De kosten hiervan bedragen ruim honderdduizend euro per jaar. Er werden vorig jaar veertig Nieuwerkerkse vervuilers op de bon gezet. De bekeuring: zestig euro. Eerdmans: "Dat is een schijntje. Ik ga binnen het college bespreken of de boete flink omhoog kan; een hogere boete heeft een afschrikwekkend effect." Hij denkt aan een verdriedubbeling van de bekeuring.