'Zwarte weduwe' beschuldigd van vier moorden

'De zwarte weduwe van het wereldwijde web' wordt ze genoemd. De Japanse Kanae Kijima kreeg deze bijnaam omdat ze de dood van ten minste vier mannen op haar geweten zou hebben. Kijima leerde de mannen kennen via datingsites. De overeenkomstige factor tussen de mannen was hun rijkdom.

Kijima heeft een behoorlijke waslijst aan misdaden op haar naam staan. De aanklachten zijn in ieder geval het verdoven en bestelen van meerdere mannen, en de moord op ten minste vier van hen. Vorig jaar september kwam men haar op het spoor, toen haar laatste slachtoffer geen zelfmoord gepleegd bleek te hebben. Ze had de 41-jarige Yoshiyuki Oide verdoofd en daarna in een huurauto vermoord door uitlaatgassen. Het moest erop lijken dat hij zelfmoord gepleegd had. Het feit dat er onder meer geen sleutels werden aangetroffen in de auto wekte de argwaan van de politie.

Na het lezen van Oide's mailwisseling kwam men Kijima op het spoor. Door haar arrestatie heeft men mogelijk voorkomen dat ze opnieuw een slachtoffer zou maken. Ze was alweer ingetrokken bij een nieuwe vlam die ze ook via het internet had leren kennen. Deze man reageerde op zijn zachtst gezegd nogal verbaasd op de arrestatie van Kijima: "Ze kookte heerlijk, het huis was altijd netjes. Ik dacht dat ze een prima echtgenote zou worden."

Vele gezichten
Kijima had vele gezichten op het internet. Op haar blog 'Kanae's Kitchen' profileerde ze zich als keukenprinses die op zoek was naar de prins op het witte paard. Verder was ze op de datingsites te vinden als huwelijkskandidate, huishoudster of therapeute. Er zijn tientallen mannen die zijn ontkomen aan de dood, maar wel slachtoffer werden van Kijima's oplichtingspraktijken.

Haar slachtoffers waren voornamelijk mannen van middelbare leeftijd die ze verhalen over investeringen of geldnood op de mouw speldde. Het heeft de zwarte weduwe zo'n 1,7 miljoen euro opgeleverd. De Japanse autoriteiten doen er alles aan om een sluitende zaak tegen Kijima te krijgen. Dankzij de typische Japanse precisie waarmee men de zaak voorbereidt zou het nog jaren kunnen duren voor Kijima veroordeeld wordt.