Beperkte verlenging deeltijd-WW

De deeltijd-WW wordt verlengd, maar alleen voor bedrijven die nog geen aanspraak hebben gemaakt op de regeling. Dat heeft het kabinet vandaag besloten, maakte demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) bekend.

Aanvankelijk zou de deeltijd-WW op 1 april aflopen. Door de regeling onder voorwaarden te verlengen, wordt aan sectoren tegemoetgekomen die pas later door de economische crisis worden getroffen, omdat zij langlopende opdrachten hebben. Dan gaat het bijvoorbeeld om de bouw en de scheepsbouw.

Donner benadrukt dat de regeling, die al een paar keer is verlengd, niet eindeloos kan voortduren. Hij wijst erop dat de algemene onzekerheid van de crisis voor het bedrijfsleven verder afneemt. "Gezonde dynamiek wordt belangrijker om Nederland te herstructureren en concurrerend te houden in de wereld. Het te lang openhouden van de deeltijd-WW zou economisch herstel belemmeren." Daarom loopt de regeling sowieso op 1 juli 2011 af.

Voor de verlening van de deeltijd-WW stelt Donner 70 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet neemt nog een aantal andere maatregelen om het beginnende economisch herstel op de arbeidsmarkt te ondersteunen. Dan gaat het om ondersteuning van kleine zelfstandigen, scholing en begeleiding van werk naar werk.