Relatie EU en IsraŽl op scherp

De relatie tussen Israël en de Europese Unie is op scherp gezet, omdat het Europees parlement het rapport van Verenigde Naties steunt waarin zowel Israël als de Palestijnen beschuldigd worden van het plegen van oorlogsmisdaden en mogelijk misdaden tegen de menselijkheid in de Gaza-oorlog begin vorig jaar. Dertien Israëliërs en veertienhonderd Palestijnen, onder wie veel burgers, kwamen om het leven.

Het parlement heeft de lidstaten ook verzocht de onderzoeken van Israël en de Palestijnen naar de oorlogsmisdaden in de gaten te houden. Daarnaast vroeg het parlement Israël met onmiddellijke ingang de grensovergangen met de Gazastrook te openen, omdat de blokkades de humanitaire crisis in het gebied verergeren. Israël heeft de beslissingen van de parlement scherp veroordeeld.

In december beschuldigde de EU Israël ervan de resolutie te blokkeren die opriep Jeruzalem tot gezamenlijke hoofdstad van Israël en een toekomstige Palestijnse staat te benoemen. De maatregel werd aangenomen ondanks Israëlische tegenstand. De Unie bekritiseerde Israël ook aangaande de vermoedelijke rol die de Israëlische geheime dienst heeft gespeeld bij de moord op een Hamasleider in Dubai en de daarbij gebruikte valse Europese paspoorten.

Israël raakte op zijn beurt geïrriteerd door een verzoek van de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Europese Unie, Catherine Ashton, om de Gazastrook te mogen bezoeken. Israël heeft desalniettemin toegezegd. Sinds 2007 wordt hoog buitenlands bezoek in de Gazastrook geweerd omdat dat steun voor de islamitische militanten van de Hamas-regering zou betekenen.

Vandaag veroordeelde Ashton het plan van Israël om zestienhonderd nieuwe appartementen te bouwen in Oost-Jeruzalem. "De EU blijft erbij dat de nederzettingen onder het internationale recht illegaal zijn. Ze ondermijnen de huidige pogingen om de vredesonderhandelingen weer op te starten en bedreigen de tweestatenoplossing", zei Ashton in een verklaring.