Fortis Bank NL boekt winst

Fortis Bank Nederland heeft in 2009 een nettowinst geboekt van 406 miljoen euro. Dit is een gevolg van een bijzondere bate van 362,5 miljoen euro uit de contante afwikkeling van Fortis Capital Company Ltd en een bedrag van 16 miljoen euro dat voortvloeide uit de Madoff beleggingsfraude.

Het netto operationeel resultaat daalde naar 27 miljoen euro in 2009. Het netto operationeel resultaat in 2008 bedroeg 604 miljoen euro en werd voornamelijk in de eerste helft van dat jaar behaald, voor het begin van de crisis.

Het netto operationeel resultaat in 2009 stond onder druk vanwege een lager netto operationeel inkomen exclusief bijzondere baten en vanwege hogere wijzigingen in voorzieningen. Positieve ontwikkelingen als de boekwinst op Intertrust van 81 miljoen euro en de lagere kosten compenseerden deels de daling van het operationeel resultaat.

De wijzigingen in voorzieningen bleven volgens Fortis Bank Nederland hoog en bedroegen 412 miljoen euro. Het volume van de leningen aan klanten steeg met 636 miljoen euro (+0,5 procent), ondanks aanzienlijke schuldaflossingen van corporate clients.

Integratie met ABN AMRO
Vooruitkijkend stelt de bank dat de aangekondigde fusie en integratie met ABN AMRO een ingrijpende onderneming zal worden in 2010. Fortis Bank Nederland verwacht dat de volgende stap in de integratie zal worden genomen in het tweede kwartaal van 2010, wanneer Fortis Bank Nederland en ABN AMRO naar verwachting directe dochterondernemingen worden van ABN AMRO Groep N.V., de door de Nederlandse staat opgerichte nieuwe holding.

Daarnaast verwacht Fortis Bank Nederland in 2010 de resterende technische separatie van het voormalige moederbedrijf te voltooien.