Finland wint brons op ijshockeytoernooi

Finland heeft op het ijshockeytoernooi van de Olympische Spelen in Vancouver brons gewonnen door Slowakije met 5-3 te verslaan. Finland kwam in de troostfinale door met 6-1 klop te krijgen van Team USA, terwijl Slowakije nipt met 3-2 van Canada verloor. Slowakije was dus favoriet voorafgaand aan de wedstrijd.

De wedstrijd kende een vreemd verloop. De eerste periode was duidelijk voor Finland, maar men ging rusten met slechts een 1-0 voorsprong. De tweede periode ging gelijk op, maar de Slowaken waren beduidend effectiever zodat het aan het einde van deze periode 3-1 stond. In de derde periode was Finland weer iets sterker, maar nu kwam dit wel tot uitdrukking op het scorebord. Uiteindelijk scoorden zij vier keer, waarvan de laatste in een leeg net. 5-3 werd dus de eindstand.

"Deze medaille is bijzonder, veel van onze spelers zullen dit shirt nooit meer dragen. Saku Koivu vertelde in een speech voor de derde periode dat we daarom moesten zorgen dat we geen energie meer over zouden hebben na deze wedstrijd. Volgens mij heeft het geholpen", aldus Olli Jokinen die tweemaal scoorde in de bewuste derde periode. Sterspeler Marian Hossa van de Slowaken wilde de medaille ook graag hebben en wilde niets weten van een troostprijs: "We wilden die medaille zo graag hebben. Het is lastig te verwerken, want na de tweede periode hadden we de wedstrijd in de pocket."

In de derde periode gaven de Slowaken de Finnen echter teveel ruimte, en daar profiteerden zij goed van. In de powerplay veranderde Niklas Hagman een schot van Kimmo Timonen van richting voor de 3-2, en dat gaf de Finnen vleugels. Anderhalve minuut later scoorde Jokinen de gelijkmaker uit een knappe pass van Jarkko Ruutu.  Twee minuten later scoorde Jokinen zelfs de 4-3, dit keer uit een goede pass van verdediger Joni Pitkanen. Binnen drie en een halve minuut stonden de Finnen vanuit twee goals achterstand ineens op voorsprong.

De Slowaken trokken net als tegen Canada aan het einde van de wedstrijd vol ten strijde in de aanval, maar ook dit keer mocht het niet baten. Finland scoorde zelfs nog in het lege net toen Slowakije de goalie uit het net haalde voor een extra aanvaller op het ijs. Goalie Miika Kiprusoff bleek echter een stuk beter in vorm dan tijdens de 6-1 vernedering tegen Team USA en wist de voorsprong voor de Finnen te verdedigen.